Конфликтът в Източна Украйна е взел над 4000 жертви досега

Стотици хиляди пък са били принудени да напуснат района

Над 4000 души, а десетки хиляди са били ранени от началото на конфликта в Украйна.Това съобщи на заседание на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа специалният представител на председателя на ОССЕ за Украйна Хайди Талявини, предаде БТА, като се позова на ТАСС. 

"Загинали са над 4000 души, 10 хиляди са били ранени, а стотици хиляди са били принудени да напуснат района", каза тя във Виена.

Според Талявини изгледите за уреждане на конфликта са все още неясни. Кризата остава опасна не само от гледна точка на стабилността в района. Ако не се отнесем към нея крайно сериозно, тя може да застраши и Европа, предупреди специалният представител.

Примирието в Източна Украйна не спря насилието. От обявеното на 5 септември прекратяване на бойните действия в боевете са умирали средно 13 души на ден, посочи в комюнике от Женева Върховният комисар на ООН за правата на човека Заид Раад ал Хусейн, цитиран от Ройтерс.

По данни на службата на ООН по правата на човека убити от началото на примирието са общо 957, отбелязва ДПА.

Общо 4317 души са убити в бойните действия между украинската армия и проруските сепаратисти от април досега, ранените са 9921, сочи мрачната статистика на ООН и Световната здравна организация. Според тях обаче реалните цифри са много по-големи. Броят на изселилите се от Източна Украйна се е увеличил от 273 489 към 18 септември на 466 829 към 19 ноември, каза Ал Хусейн. Всички страни трябва да положат много по-искрени усилия за мирно решаване на този продължителен конфликт съгласно международното право и норми в областта на правата на човека, заяви той.

Договореностите, постигнати от контактната група в Минск, дадоха възможност да се избегнат мащабни военни операции в Украйна, каза Талявини.

"Не мога да се съглася с твърденията, че примирието не се е състояло, то е единственото споразумение, което укрепва мирния процес", подчерта тя.

Талявини призова за цялостен политически диалог за намиране на решение. Той може да се води както като преговори на официално равнище, така и под формата на кръгла маса с широк спектър участници, представляващи дадените райони, уточни тя. ОССЕ не вижда алтернативи на мирното уреждане на конфликта. Убедени сме, че той не бива да се решава с военни средства, няма алтернатива на мирния подход, каза Талявини.