САС прие само част от експертизата по делото срещу Филип Златанов

Съдебното заседание преминава под знака на скандала с изчезналите тефтери на Златанов

Софийският апелативен съд прие само част от експертизата, изготвена от вещото лице Валери Костадинов, в рамките на делото срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, предаде БНР.

На бившия председател на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов му прилоша в съдебната зала и той поиска от съдебния състав, който гледа делото му за длъжностно престъпление, кратка почивка преди да даде обяснение на финала на процеса. Златанов обжалва пред Софийския апелативен съд присъдата си от три години и половина затвор, която получи през април на първа инстанция. Съдебното заседание преминава под знака на скандала с изчезналите тефтери на Златанов.

Тримата апелативни съдии не приеха тази част от експертизата, която анализира едно от прословутите тефтерчета на Златанов. Това е експертиза на "черния тефтер" на Златанов, която Костадинов е правил миналата година в рамките на досъдебното производство. Той така и не успя да направи експертиза на този тефтер и на появилия се по-късно в цвят бордо, тъй като междувременно тефтерите изчезнаха.

Съдът обясни, че той и така може да ползва заключенията от експертизата, а и задачата към експерта е била да направи графологична експертиза именно на двата тефтера. Оказа се, че експертът никога не е виждал тефтера в цвят бордо. За него бил научил от медиите.

Костадинов се ядоса, че се говори, че е направил експертизата си на ксерокопие, въпреки че се оказа, че самият той е подписал такъв протокол в Следствието, където пише, че е работил по копие на ксеркопието, и попита: Кой е "Кой" за този, който е казал, че експертизата е на ксерокопие, без после да обясни защо това е важно и дали самият той знае кой е "Кой". Пред съда той призна, че миналата година, когато прокуратурата му възлага да анализира тефтера на Златанов, първо е работил по версия, че това тефтерче може да е писано от Искра Фидосова. Защо не можа да обясни, но пък каза, че много скоро се е убедил, че тефтерчето е писано от Златанов и това е категоричното заключение, което е написал и за пред разследващите органи.