Заплатите в Русе със 123 лв. под средното за страната

В търговията и застраховането в областта има ръст на заплатите

686 лева е средната месечна работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Русе, съобщава териториалната статистика, като се базира на предварителни данни за третото тримесечие на годината. Доходите на русенци са по-ниски със 123 лева от средните за страната, въпреки регистрираното увеличение за един месец с 9 лев, предаде brjag.bg.

По размер на средната заплата Русенска област се нарежда на 9-а позиция сред областите в страната. Най-високо е заплащането в областите София - 1070 лв., Враца - 829 лв. и Стара Загора - 820 лева. В обществения сектор средната работна заплата за периода юли - септември е 768 лв., а в частния - 665 лева. В сравнение с предходното тримесечие средната работна заплата в обществения сектор на областта бележи намаление с 9 лв., а в частния нараства с 14 лв. В национален мащаб средната работна заплата в обществения сектор надвишава тази в частния с 11.0%, докато за област Русе разликата достига 15.5%. Запазва се тенденцията най-добре платени да са работещите в сектор „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1186 лв., „Хуманно здравеопазване и социална работа” - 873 лв., и в сферата на държавното управление - 833 лева.

И през това тримесечие най-ниско платени са били наетите в хотелиерството и ресторантьорството и административните дейности. През четвъртото тримесечие на годината в 10 икономически дейности в Русенско има ръст на заплатата с около 6 процента, показва още статистиката. Най-значително е увеличението в търговията и застраховането.
67.3 хиляди е броят на работещите по трудов договор, показват данните на статистиката. Две трети от хората работят в частния сектор. Най-много са заетите в сферата на услугите, следват тези, които работят в реалната икономика и най-малко са заетите в селското стопанство. Над 10 хиляди човека се трудят на минимална заплата, а близо 4 хиляди се водят на непълно работно време. Най-голям остава относителният дял на лицата с месечно възнаграждение от 340 лв. в преработващата промишленост - 37.3%, но в сравнение с предходното тримесечие броят им намалява с 13.7%.

В рамките на периода юли - септември т.г. на работа в предприятията в областта са приети 6189 лица, а напусналите на различни основания са 7663, което сочи негативна релация от 1474 лица, казват от статистиката. Данните сочат, че около една трета от приетите и съответно напуснали лица са свързани с икономически активни предприятия от сферата на преработващата промишленост. В пет икономически дейности, представени на територията на областта, броят на приетите лица надхвърля този на напусналите.