Вестниците в четвъртък, 20 ноември

Най-доброто от печата

20-11-2014, 07:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

КАТ ни спира само пред камера


"Стандарт"
Борисов нареди спешни мерки срещу рушветите на пътя
КАТ вече ще ни проверява само пред камера. Това нареди Бойко Борисов на последното заседание на кабинета. Премиерът се вбеси от клипа с корумпирания пътен полицай Сашо Тръпков, който стана хит във Фейсбук. "Няма по-неприятно усещане, когато служител на реда ти подмята: "Дай за кафе, дай за цигари или да почерпиш. Буквално да рекетира е точната дума", коментира Борисов. Той нареди на МВР шефа Веселин Вучков спирането на шофьори задължително да се заснема. Първоначално с видеокамери ще бъдат оборудвани 10 патрулки в София. Проверките ще се правят и пред стационарни апарати. В същото време стана ясно, че катаджии масово ползват фалшиви радари и дрегери, за да рекетират шофьорите. МВР започва хайки срещу тях.


Случаят Тръпков и 20-те лева
„24 часа"
53-годишният Сашо Тръпков ще оттегли рапорта си за пенсиониране. Това твърди пред "24 часа" съпругата на пътния полицай Тръпков, който беше заснет да взема подкупи от шофьори.
"Мъжът ми ли е лицето на корупцията в България? Казали са му да си подпише рапорта за пенсиониране. Той има години и стаж, но в случая не е изявил желание. Бил е в шок.


Започват проверки на дрегерите и радарите на КАТ
"Новинар"
Започват внезапни проверки на използваните от КАТ дрегери и радари. Те ще се извършват от служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, а препоръката е на министъра на икономиката Божидар Лукарски. Причините за проверките са постъпилите множество сигнали по телефон и мейл от граждани, които твърдят, че в автомобили на Пътна полиция се използват нерегламентирани уреди за установяване на съдържание на алкохол в дъха на водачите и на скоростта на моторните превозни средства, за които председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор инж. Стафан Цанков информира министър Лукарски.
В момента служителите на Пътна полиция използват новите електронни анализатори на алкохол в дъха, които имат вградена памет и всяко измерване се запаметява. Това води до предприемане на задължителни санкции срещу проверявания водач при установяване на наличие на алкохол над допустимите норми.


Кунева става силов вицепремиер
„Труд"
Меглена Кунева е определена за силов вицепремиер в кабинета, става ясно от заповед на премиера Бойко Борисов, с която той разпределя ресорите на заместниците си.
Кунева ще контролира вътрешното, външното, правосъдното и военното министерство, както и центъра БОРКОР за противодействие на корупцията. Тя ще наблюдава още агенцията за българите в чужбина и за бежанците.
Премиерът Борисов все пак си запазва лично контрола над две важни ведомства - Държавната агенция „Национална сигурност" и Държавната комисия по сигурността на информацията.


Пенсионери и учители с бонус
„Стандарт"
Коледен подарък ще получат пенсионери и учители от кабинета "Борисов". На заседанието си днес правителството ще отпусне 54,2 млн. лв. за добавки към пенсии и заплати. Те ще зарадват 1,3 млн. възрастни, които взимат до 286 лв. на месец. За тях са предвидени по 40 лева добавка. Бонусите бяха лично договорени от премиера Бойко Борисов. Вчера той отиде на крака при финансовия министър Владислав Горанов, който трябва да одобри разходите.
Премии в края на годината ще получат и учителите от всички общински школа и детски градини, научи "Стандарт". За тях кабинетът ще отдели 4,2 млн. лв. Парите ще се дават за добри резултати и ще дойдат от бюджета на образователното министерство. Средствата за възрастните хора пък ще бъдат заделени от хазната, като се орежат административни разходи и се отложат някои инфраструктурни проекти.


Битката за НС глътнала 13 млн. лв.
„Монитор"
Партиите и коалициите, които се впуснаха в битката за местата в 43-тото НС на вота през октомври, са налели за агитация общо близо 13 млн. лв. Това става ясно от публикуваните вчера от Сметната палата отчети на формациите за направените от тях харчове покрай изборите.
От данните става ясно, че най-солени сметки в кампанията е имала партията победител на вота - ГЕРБ. Нейните разходи са надхвърлили 2,8 млн. лв.


Възрастта за пенсия ще расте, но по-бавно
„Сега"
Компромисен вариант за възрастта за пенсиониране ще се опита да намери правителството. Повторно замразяване на възрастта и стажа на масовата трета категория работещи няма да има през 2015 г., но и увеличението няма да е с по 4 месеца годишно, както е заложено в момента в закона. Това се разбра от думите на социалния вицепремиер Ивайло Калфин след заседанието на Министерския съвет. Той заяви, че страната е поела ангажимент пред Брюксел за пенсионна реформа и че повторното й замразяване може да постави под риск еврофондовете, а могат да ни бъдат наложени и санкции. Представители на ЕК вече са предупредили социалния вицепремиер, че ще следят какво се случва, защото "няма никакво движение, дългосрочност и предвидимост на пенсионната реформа".