Мария Габриел: Трябват конкретни действия за укрепване на партньорството със средиземноморските страни

ЕНП готова за сътрудничество с посланиците на страните от Средиземноморието

Зам.-председателят на Групата на ЕНП по въпросите на Средиземноморието Мария Габриел организира съвместно с председателя на Групата на ЕНП Манфред Вебер среща с посланиците на средиземноморски страни към ЕС и ръководителите на мисии на ЕС в тези страни. 

След последните избори за Европейски парламент, срещата даде възможност за подновяване на партньорството със страните от Средиземноморието и очертаване на приоритетите за бъдещото сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. 

„Групата на ЕНП в Европейския парламент остава ангажирана с южните съседи на ЕС. Днес предизвикателството пред ЕС е да приеме една обновена Европейска политика за съседство, балансираща диференцирания подход и регионалната интеграция. Трябва да работим на по-висока скорост и да преминем от намерения към действия. Нужна е стъпка напред, която искаме да направим с вас, страните-партньори”, заяви в началото на срещата българският евродепутат от ГЕРБМария Габриел. 

Манфред Вебер отбеляза, че приоритет на ЕС трябва да бъде външното измерение на неговата политика. Според него, Съюзът е останал фокусиран към вътрешното разширяване през последните години, а всъщност много от вътрешните проблеми са свързани с външната политика на ЕС, част от която е Европейската политика за съседство и партньорството за Средиземноморието. 

Доайенът сред посланиците - Н. Пр. Менуар Алем, посланик на Мароко, подчерта нуждата от съвместен подход на страните в региона и Европа, особено в борбата с тероризма. Той наблегна на необходимостта да се излезе извън измерението на сигурността и да се отчитат икономическите, социалните, културните и религиозните аспекти на управлението. 

Комисар Йоханес Хан даде първоначални насоки за бъдещо преразглеждане на Европейската политика за съседство. Той подчерта общите интереси, особено в областта на икономиката, които могат да създадат реална солидарност между страните от региона на Средиземноморието. 

В рамките на дискусията беше отчетена нуждата от неотложно разрешаване на израелско-палестинския конфликт. Конфликтът в Близкия Изток е барометър за перспективата за устойчива регионална стабилност. Засегнати бяха още въпросите за принципите на партньорството, както и необходимостта от засилване на видимостта на съвместните действия. 

Накрая Мария Габриел подчерта готовността на Групата на ЕНП за многостранно сътрудничество с посланиците на страните от Средиземноморието, за да се търсят съвместни отговори на предизвикателствата.