Есента донесе въшки

Прегледите в училище вече не са задължителни

Шапки, шалове и гребени разнасят въшки между децата. Есента дойде с вълна от сигнали за поразени от паразитите, цели класове, сигнализира bTV.

Колкото по-рано се открият въшките, толкова по-лесно се премахват и се предотвратява заразяването на цял клас, например.

„Бих помолила родителите поне веднъж в седмицата да отделят по пет минути, да проверяват своето дете, защото по-лесно е вкъщи едно-две деца да проверят, тъй като аз проверявам всички всяка седмица, но по-трудничка ще е борбата”, призна медицинският специалист Ренета Веселинова.

За разлика от едно време, когато ни проверяваха за въшки задължително, днес това вече не е така, защото няма наредба, задължаваща училищата да проверяват за въшки, всичко зависи от добрата воля на конкретното училище.

Ако детето ви почне често да го сърби главата, моментално го прегледайте.

„Въшката снася своите яйца непосредствено в близост до скалпа на главата, тъй като температурата на човешкото тяло служи за инкубатор за излюпването”, обясни началникът на отдел „Паразитология” в столичната РЗИ Цезаринка Илиева.

Излюпените яйца са залепени към косъма в косата или така наречените гниди. В сто двайсет и първо училище водят дневник за всеки преглед и ако случайно има дете в въшки, никога не се съобщава на всеослушание, а в лекарския кабинет.

Добре е момичетата да са с прибрани дълги коси. И най-важното - родителите да преглеждат децата си.