Германските железници заплашени от нова стачка

Този месец Ге Де Ел, който представлява машинистите, спря работа за над 3 дни

Стачката в железопътния транспорт, която опетни репутацията на Германия за висока производителност, може да се възобнови, след като втори синдикати предупреди днес, че ще спре влаковете, ако не бъдат изпълнени исканията му, информират ДПА и Нова телевизия.

Националната жп компания Дойче бан (Deutsche Bahn) е притисната от два спорещи помежду си синдиката, които искат да представляват 17 000 машинисти, стюарди, диспечери и ръководители на движението.

„Ако постигнем конструктивен напредък, няма да има нужда от стачка”, обяви Александер Кирхнер, ръководител на профсъюза Е Фау Ге (EVG), които обединява 210 000 души. Той обаче не пожела да изключи вариант спиране на работата, докато неговият синдикат се бори за територия с конкурентния Ге Де Ел (GDL), с 34 000 членове, подозиран в незаконно присвояване на членска маса.

Този месец Ге Де Ел, който представлява машинистите, спря работа за над 3 дни, за да подкрепи исканията си за трудов договор и от името на останалите служители във влаковете.

Две трети от експресните и градските влакове не се движеха по време на стачката, която доведе до отсъствие от работа в ключови сектори в Германия, припомня ДПА.

Късно вчера преговорите между ръководството на Дойче бан и лидерите на двата синдиката са стигнали до задънена улица.

Кирхнер обвинил Ге Де Ел, че се опитва да разцепи персонала в Дойче бан на два опозиционни лагера.