Спортният министър Красен Кралев подкрепи родните футболни таланти

Моята голяма мечта е в третия час по физическо да вкараме футбола като предмет за изучаване, призна Кралев

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев уважи тържественото награждаване на младите футболни таланти, постигнали най-добри резултати в турнирите на Националната програма „Децата и футболът”. Събитието бе организирано от Асоциацията на българските футболисти, в партньорство с Министерството на младежта и спорта, Българския футболен съюз и Професионалната футболна лига.

„Аз съм част от футболното семейство повече от 15 години и съм изключително горд от това. Вълнението ми е голямо, че бях поканен на деветата церемония за награждаване на призьорите от Националната програма „Децата и футболът”. Виждайки блясъка в очите на децата, аз съм уверен, че пътят, по който моят екип е поел, пътят, по който ние ще подпомагаме развитието на детско-юношеския спорт, е правилен. Благодаря на Асоциацията на българските футболисти, че се грижат за младите таланти. Днес се състоя една среща между миналото, настоящето и бъдещето на българския футбол. Пожелавам на всички победители, на техните отбори и треньори да се готвят така, че да надминат успехите на легендите, до които имам честта да бъда”, каза министър Кралев след церемонията.


Той подчерта, че ММС ще бъде партньор на БФС и че вече е имал лична среща с президента на футболната ни централа Борислав Михайлов, на която са обсъдили идеи за бъдещо сътрудничество.

„Моята голяма мечта е в третия час по физическо да вкараме футбола като предмет за изучаване. Ще стартираме пилотно с него, защото вече има проведени разговори в тази посока. Смятам, че това ще даде тласък в следващите години да имаме качествени деца, от които да израснат такива шампиони, каквито са господата до мен. Предстоят ми и разговори с представители на други спортове, за които има база в училищата”, допълни министър Кралев.
Министърът съобщи, че съществува идея за създаването на пилотна програма, която ще бъде тествана в 30-ина български училища, след което ще се направи масова програма, обхващаща всички училища.


„Мисля, че ще получим разбиране и в парламента, и в МОН. Г-н Борислав Михайлов изяви пълната си готовност те да поемат разходите по обучението на специалистите, защото това е важно за футбола, мисля, че това е правилната първа крачка за възстановяване авторитета на българския футбол”, каза министър Кралев.
Той информира още, че ММС работи, съвместно с БФС и по „Програмата за развитие на детския футбол”, за която тази година министерството отпуска 336 хиляди лева.
Големите футболни легенди Трифон Иванов, Даниел Боримиров, Бончо Генчев, Тодор Янчев и Валентин Илиев наградиха младите таланти с традиционната статуетката на асоциацията. Всички малки футболисти благодариха за своя успех на семействата, треньорите и отборите си.

 

Списък на наградените и техните треньори:

1. Стоян Сотиров от ФК „Чепинец” - Велинград с треньор Ангел Минчев;
2. Петър Георгиев от ФК „Изида” – Добрич с треньор Димитър Недялков;
3. Хидаед Хюсеин от ПФК „Черноморец” – Бургас с треньор Пламен Младенов;
4. Пламен Христов от ОФК Стралджа – Стралджа с треньор Стефан Христов;
5. Момчил Кузманов от ОФК „Локомотив” - Горна Оряховица с треньор Любомир Генчев;
6. Виктор Ангелов от ПФК „Берое” - Стара Загора с треньор Атанас Рибарски;
7. Християн Петров от ПФК „Локомотив” – Пловдив с треньор Георги Недевски;
8. Пламен Цончев от ОФК „Сливен” – Сливен с треньор Стоян Качоров;
9. Станислав Дюлгеров от ПФК „Черноморец” – Бургас с треньор Пламен Младенов;
10. Мартин Гинев от ФК „Асти АБ” – Хасково с треньор Христо Вълчнов;
11. Ивайло Христов от ПФК „Левски” – София с треньор Борислав Кьосев;
12. Мартин Николов от ОФК „Бдин – 1923” – Видин с треньора си Павел Павлов;
13. Сашо Лебанов от ПФК „Ботев” – Пловдив с треньор Марчо Дафчев;
14. Петър Илиев от ФК „Пирин 2001” – Благоевград с треньор Благой Костурков;
15. Стефан Петров от ФК „Етър” – Велико Търново с треньор Марин Стефанов;
16. Делчо Милчев от ФК „Арда – 1924” – Кърджали с треньор Петър Бумбаров;
17. Стефан Иванов от ОФК „Локомотив” - Горна Оряховица с треньор Любомир Генчев.