МОСВ предупреди за рискове от внезапни наводнения

Причината е в интензивните валежи, обхванали страната

Над цялата страна вали дъжд. По-значителни валежи се очакват привечер в Централна и Южна България, а през нощта и в Източна България. Заради обиклните валежи се покачва и рискът от внезапни наводнения, предупредиха от МОСВ.

На 20 ноември в западните райони ще е почти без валежи, но в източна България все още ще вали. Очакваното сумарно количество за дъжд днес и утре ще бъде между 3 - 10 л/кв.м. В западните райони за същият период се очаква количествата да бъдат между 20 - 40 л/кв.м. В Централна и Източна България, на отделни места в източните райони е възможно да достигнат и до 50 л/кв.м.

В петък се очакват превалявания в цялата страна, но вече слаби - до 5 - 6 л/кв.м. С понижението на температурите, през нощта срещу петък и в петък, на места по високите полета и в Предбалкана е възможно дъждът да се примесва със сняг.

В събота почти не се очакват валежи.

На 20 ноември на база на метеорологичната и хидрологична обстановка в страната, речните нива ще се повишават, в резултат на прогнозираните валежи. Значителни ще бъдат повишенията във водосборите на реките от Черноморския басейн: Черноморски добруджански реки; Водосбор на р. Провадийска; Водосбор на р. Камчия; Водосбор на р. Двойница; Водосбор на р. Хаджийска; Водосбор на р. Ахелой; Водосбор на р. Айтоска; Водосбор на р. Сънърдере; Водосбор на р. Чакърлийска; Водосбор на р. Русукастренска; Водосбор на р. Средецка; Водосбор на р. Факийска - горно течение; Водосбор на р. Ропотамо; Водосбор на р. Дяволска; Водосбор на р. Караагач; Водосбор на р. Велека; Водосбор на р. Силистар; Водосбор на р. Резовска.

В Източнобеломорския басейн – подводосбори: р. Тунджа - средно и долно течение и съответните й притоци (р. Блягорница, р. Асенвоска, р. Овчарица, р. Мучурица); р. Марица - долно течение и съответните й притоци: р. Сазлийка, р. Харманлийска, р. Бисерска, р. Бакърдере, Голяма река, р. Лефеченска, р. Каланица.

В Западнобеломорския басейн – подводосборите на реките: Водосбор на р. Струма. Предвид динамичната метеорологична обстановка, както и действието на нарушители на естествения режим на реките, съществува риск от локални внезапни наводнения. Оперативното звено към МОСВ е активирано.