Носенето на високи токчета - полезно за възрастните жени

Ако една жена спре да носи токчета, чувството й за равновесие се влошава

Британски лекари препоръчват на възрастните жени да носят високи токчета, за да подобрят равновесието си и да намалят опасността от падане, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от "24 Часа".

Най-големият дял от смъртните случаи от инциденти за хората над 75 години се дължи на падане. Възрастните хора падат стряскащо често. Това се случва на всеки трети човек над 65 години. Особено опасно е падането за жените, защото две трети от тях имат остеопороза. Влошаването на равновесието започва още преди да навършим 40 години заради намалена комуникация между мускулите и мозъка. Друг рисков фактор за падане е намаляването на мускулната маса, както и редица заболявания.

Високите токчета поддържат чувството за равновесие. Повечето са тънки и повърхността за стъпване е много малка. Затова е необходимо по-добро усещане на движението на различни части на тялото една спрямо друга. По-активно участват и мускулите. Друго ефикасно средство за поддържане на чувството за равновесие при възрастните хора са балните танци. Те на практика са упражнения на високи токчета.

При пазене на равновесие мозъкът обработва много информация от различни области - очите, мускулите центъра за равновесие в ухото. Ако една жена спре да носи токчета, чувството й за равновесие се влошава, изтъкна Кристофър Уокър от университетската болница в Ливърпул. При болки в стъпалата обаче токчетата е добре да не са по-високи от 5 см. След грип и едноседмично залежаване, обувките с равни подметки са по-добро решение. С годините мускулите по-бавно се възстановяват от период на бездействие. Необходимо е да мине поне една седмица.

Жените, които искат да продължат да носят високи токчета въпреки годините, е добре да правят упражнения и да се движат, за да поддържат мускулите си. За движение се приема и обикновената разходка или пристъпването от крак на крак пред кухненския плот. Това упражнява мускулите и осигурява стабилност на ставите. Други лекари обаче са категорично против токчетата над 5 см, защото те скъсяват мускулните влакна на прасеца и удебеляват сухожилията на глезена.