Борисов спира подкупите в КАТ

Премиерът иска всеки съставен акт на видео

Премиерът Бойко Борисов настоя да се предприемат такива мерки, които да прекратят рекета от страна на пътни полицаи по улиците. Въпросът беше обсъден в края на днешното правителствено заседание, съобщиха от Министерски съвет.

"Трябва да направим едно кардинално решение в МВР", заявява министър-председателят. "Надали тук има някой, който да обича повече полицаите от мен, камо ли пожарникарите. Аз искам тази професия да се носи с чест", казва още той.

Въпреки това Борисов възлага на вътрешния министър Веселин Вучков да подготви заповед, с която да задължи екипите на КАТ да правят проверка на спрени от тях шофьори само ако се прави запис на цялата проверка. В противен случай да нямат право да им съставят акт, ако се налага. 

Премиерът иска на пътищата да излизат само квалифицирани служители на МВР както и да се отвори гореща линия за сигнали от спирани шофьори с мотива, че това е заради провеждана в момента акция.

Той обяснява и каква точно е идеята му. „Ако трябва, първоначално ще бъдат 10 или 20 коли в София, ще си сложим план на месец по пет да оборудваме. Там, където няма, проверките ще се правят под стационарна камера. В София вече имаме много камери. С GPS колите са ни оборудвани още от мое време, както се казва. Излиза от гаража полицейската кола, отива и застава под камерата, където се снима защо спират, какво проверяват и как проверяват, а тези, които са на трасе – спира, излиза и заснема цялата проверка, издаването на акта, тръгването на автомобила и всичко останало”, заявява Борисов и се аргументира „С колегата в Естония разговарях решили са 100% въпроса с корупцията по пътищата”.

Премиерът определя подкупите, давани на служители на МВР като „един бич в обществото, който, както и да работи МВР, не се ли реши – все едно нищо не е направено” и добавя: „Няма по-неприятно усещане, когато служител на реда ти подмята „Дай за кафе, дай за цигари или да почерпиш” и се държи по начин, по който се губи цялата увереност, че в държавата има система, която да пази. Буквално да рекетира е точната дума”. 

Той настоява вътрешният министър лично да проверява дрегерите и радарите, с които работят служителите на пътна полиция.