Калфин: Рискът ЕК да не изплати пари на България внася голямо напрежение

Неразплатените фактури към момента са за 30 млн. евро

Бюджетът на Европейската комисия има пряко отношение към България. В момента има неразплатени фактури на стойност 30 млн. евро. Така че бюджетът на ЕК има пряко отношение към страната ни", заяви на брифинг след заседанието на Министерски съвет вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.
Той определи като напрежение, рискът ЕК да не изплати пари на България по програми.

Калфин коментира и възможността за излъчване на заседанията на НСТС. По думите му, най - важното е Тристранният съвет да стане прозрачен. "Няма как цялостната пенсионна стратегия да се реши изцяло", коментира Ивайло Калфин.

Министърът разясни кога според действащото законодателство трябва да се пенсионират мъжете и жените. Той обясни, че ако няма промени, другата година мъжете ще се пенсионират на 64 години, а жените на 61 години. През 2014 година мъжете трябва да се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца. Калфин поясни още, че замразяването на възрастта миналата година не е било последвано от разговор за пенсионната реформа.
"Трябва да се търси дългосрочния проблем в пенсионната система", коментира още Ивайло Калфин.

Относно коледните добавки от 40 лева, той разясни, че те ще бъдат изплатени с декемврийските пенсии.

Министърът уточни, че за отпускане на допълнителен ресурс за коледни надбавки към пенсиите са отделени 50 млн. лева. Надбавките в размер на 40 лв. допълнителни, ще се дават на хора, които получават пенсии и допълнителни добавки и остават под 286 лв., която сума представлява границата на бедността. Мярката обхваща 1 235 000 пенсионери в България.

"Българската социална сфера зависи до голяма степен от европейския бюджет", заяви министърът на труда и социалната политика. На въпрос дали е поръчано на НОИ да се сметне вариант за бюджет, при който ще има замразяване на 4 - те месеца, Калфин отговори, че по принцип в НОИ са обсъждани различни сценарии. "Колегите работят", поясни той.

Относно швейцарското правило и факта, че ако то се прилага така, както е въведено, разликата, ако се сметне дефлацията, увеличението трябва да е с 1,9%. "Увеличаването на пенсиите и въобще на ниските доходи в страната е изключително важно нещо", каза още министър Калфин.