Паунова: Държавите-членки трябва да припознаят дигиталните технологии като най-прекия път към растеж и развитие

Политика

19-11-2014, 11:50

Снимка:

ГЕРБ

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ева Паунова: Равният достъп до образование е необходим за България на можещите

Важно е да осъзнаем, че цифровата революция е тази, която ще движи нашия континент

Иновациите и технологиите трябва да станат част от мисленето ни, защото те предлагат най-отговорния подход към европейско развитие. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на организираната с нейно съдействие кръгла маса в Европейския Парламент в Брюксел. Това съобщиха от пресцентъра на партията. 

Събитието се състоя на 18 ноември, като основните теми на дневен ред бяха европейските политики в областта на цифровите технологии, развитието на предприемачеството и създаването на екосистема от иновации в Европа. По време на дебата, представители на европейските институции, международни организации и бизнеса обсъдиха как, чрез предприемачество и иновации, старите принципи и технологии могат да дадат път на нови идеи и решения. Ева Паунова подчерта, че Европа не може да се състезава на световно ниво и същевременно да запази социалния си модел без иновации и реален прогрес.

"Важно е да осъзнаем, че цифровата революция е тази, която ще движи нашия континент. Именно дигиталните технологии могат също да помогнат на страни-членки като България да достигнат развитието на своите западни партньори”, посочи евродепутатът. Според Ева Паунова иновациите са тясно свързани с предприемачеството, чиято подкрепа е друга основна цел за европейските институции по време на новия мандат. По този повод, българският евродепутат от ГЕРБ напомни, че ЕС има предимно подкрепяща роля за бизнеса. "Изкушаващо е да измерваме успеха на Съюза в приемането на закони или плащането на сметки. Но в действителност това, което трябва да направим за стартиращите компании, е да създадем благоприятна среда и свобода за тяхното развитие“, каза още Паунова.

Ева Паунова беше един от организаторите на събитието заедно с Европейския форум за млади иноватори EYIF, Асоциацията за младежки предприемачи "Euromentors", евродепутатите Мирчеа Диакону и Ренато Сору. Кръглата маса се проведе в контекста на инициативата "Disrupt Europe 2015", която цели да предизвика дебат относно новите пътища на европейско развитие чрез цифрови технологии, иновации и предприемачество.