Швейцарска компания започва проучване на случая ”КТБ”

Ако бъде наета, може да помогне за намирането на липсващите 4,2 млрд. лв.

Швейцарска компания CCI заяви, че ще направи предварително проучване на случая с КТБ и ако бъде наета, може да помогне за намирането на липсващите 4,2 млрд. лв.
Това обяви адвокат Александър Пелев, представител на компанията в България, пред БНР. Той обясни, че интересът им е бил провокиран и от запитвания на инвеститори, които живеят в чужбина.

Със свое решение преди месец Народното събрание задължи БНБ да сключи договор с фирма с опит в тази сфера, която да проследи операциите с активи на КТБ. Управителният съвет на централната банка реши да предложи това на Фонда за гарантиране на влоговете, който поема случая след отнемането на лиценза на институцията. Фондът става първи по право кредитор на банката, след като тя бъде обявена в несъстоятелност. Искане за това вече е отправено в съда.

"Не беше планирано първоначално компанията да се ангажира със случая, но в един момент преценихме, че експертизата, с която разполагаме, позволява да се направи такова включване. Експертите на компанията са дали своето положително становище, че бихме се справили с успех", казва Пелев.

Предварителните проучвания включват освен набиране на информация от наши източници, ние получаваме и информация от други източници, които нито имам право, нито бих назовал, допълни той.
Според Пелев, официалното разследване, водено от прокуратурата, е факторът, който се очаква да даде съответните резултати.

По отношение на въпроса кой може да ги наеме, той обяви, че практиката на тяхната компания е основните клиенти да са банки, които възлагат разследвания от чувствителен характер. Много от тях са швейцарски банки, проучванията основно са във връзка със страните от бившия Съветски блок и във взаимодействие със съответните държавни органи, когато това се налага.

"Предпочитано от нашата компания е да бъдем ангажирани от частния сектор. Да няма ангажимент от политически характер - това е изискване и на законодателството в Швейцария, където сме регистрирани", уточни Пелев.

Според него числото 4,2 милиарда е преценка на одиторските компании, наличните активи и обезценката, която е една счетоводна операция и техните проучвания могат да не съвпаднат с нея.
Пелев смята, че паричните средства и тяхната трансформация могат да бъдат проследени.
Смисълът на работата е дадем резултат, ние не се занимаваме със самоцелна проучвателна работа, каза още адвокатът на CCI.