НС закри Министерството на инвестиционното проектиране

Функциите му се поемат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Без дебати и единодушно народните представители приеха промените в Закона за устройство на територията. Измененията се наложиха след като кабинетът „Борисов 2" реши да слее отново Министерство на регионалното развитие и благоустройството и създаденото от кабинета „Орешарски" Министерство на инвестиционното проектиране. Заради промяната голяма част от текстовете на закона трябваше да бъдат уеднаквени.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова помоли депутатите бързо да приемат законопроекта, тъй като сегашните несъответствия пречат на работата на регионалното министерство. Именно заради обединението на депутатите по тази тема народният представител от ГЕРБ Данаил Кирилов предложи да се пристъпи и към приемане на закона на второ четене, което с гласовете „за" на мнозинството депутати стана факт.

С приетите текстове депутатите прехвърлиха всички досегашни функции на министъра на инвестиционното проектиране на министъра на регионалното развитие и благоустройството.
Така министърът на регионалното развитие и благоустройството ще осъществява държавната политика по устройство на територията, ще координира дейността на централните и териториалните органи на изпълнителна власт, на органите на местното самоуправление и местната администрация, ще извършва методическо ръководство и упражнява контрол върху цялостната дейност по устройство на територията, както и ще назначава Национален експертен съвет по устройство на територията и регионална политика и организира неговата работа.