Депутатите решиха на 21 ноември да няма парламентарен контрол

НС ще обсъди днес промени в Закона за устройство на територията, заради преобразуването на регионалното министерство

Народното събрание гласува седмичната си програма и реши предвиденият в петък парламентарен контрол да отпадне.
Предложението е с цел до края на седмицата да бъде приет правилникът, да бъде обнародван във вторник и в сряда парламентът да започне работа по конструирания правилник.

Първа точка в дневния ред за днес е разглеждане на първо четене на промените в Закона за устройство на територията. Промените са продиктувани от взетото на 7 ноември 2014 г. решение на Народното събрание за приемане на структура на Министерския съвет на Република България.

С него Министерството на регионалното развитие се преобразува в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, а Министерството на инвестиционното проектиране се закрива. С оглед това преобразуване, са необходими законодателни промени в Закона за устройство на територията и други, свързани с него, нормативни актове. Законопроектът предвижда функциите на министъра на инвестиционното проектиране, включително и тези по отношение на Дирекцията за национален строителен контрол и Агенцията по геодезия, да се поемат от министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Предлага се също така започнатите производства по съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж, които са били в правомощията на министъра на инвестиционното проектиране, да се довършват от министъра на регионалното развитие и благоустройството, а съгласуването и одобряването на инвестиционни проекти за строежи от първа и втора категория с индикативна стойност над 10 000 000 лв., финансирани с публични средства, както и издаването на разрешения за строеж за тях, за които не е започнато производство, да се извършва от общинските или областни администрации.