Оранжев код за дъжд в седем области на страната

В осем области е в сила жълт код

Оранжев код за дъжд и гръмотевици е обявен в седем области на страната, съобщават от Националрния институт по метеорология и хидрология при БАН. Има опасност от повишаване на речните нива и са възможни локални наводнения, предупреждават от  Министерството на околната среда и водите.

Оранжевият код е в сила за областите Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Бургас, Ямбол и Сливен. През нощта на 19 срещу 20 ноември ще има интензивни валежи с гръмотевици. Очакват се значителни валежи с количества между 30-50 л/кв.м, но валежите ще продължат и през деня на 20 ноември.

По данни от системата за ранно предупреждение при наводнение за басейните на реките Тунджа и Марица, нивото на р. Тунджа в района на гр. Елхово е около оранжевия праг за предупреждение. Очаква през следващите дни водното ниво да продължи да се повишава в резултат на прогнозираните валежи. В периода 21-23 ноември е възможно достигането на критичния червен праг за предупреждение в района на гр. Елхово.
В други осем области е в сила жълт код за дъжд, вятър и гръмотевици. Метеорологичният код е за областите Русе, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Варна и Добрич.