Кабинетът гласува парите за коледните добавки

Отпускат средствата за допълнително възнаграждение на учителите за постигнати резултати

Правителството ще одобри днес допълнителни 50 милиона лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване. С тези пари ще бъдат платени коледните добавки от 40 лева на близо 1,3 милиона пенсионери, които получават до 286 лева месечно.

Решението за допълнителните пари за пенсионерите беше оповестено вчера от премиера Бойко Борисов, макар че преди дни министърът на финансите Владислав Горанов категорично заяви, че надбавки няма да има за никого.

С друго решение, днес правителството ще осигури пари за учителите в общинските училища и детски градини. Те ще получат допълнително възнаграждение за постигнати резултати.

По бюджетите на общините ще бъдат предоставени 4 милиона и 300 хиляди лева за изплащане на допълнително възнаграждение. Средствата са предвидени в бюджета на МОН и са предназначени за стимулиране на качественото образование.

Очаква се кабенетът да одобри проекта на финансов меморандум на България с Европейската инвестиционна банка за структурен заем в размер на до 500 милиона евро.