Трапезица става опасна след всеки дъжд

Новините

19-11-2014, 08:34

Снимка:

вестник "Труд"

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

От цитаделата падат скални късове

Kамъни се сипят върху автомобили във Велико Търново. Опасността се появява при всеки дъжд и е заради неукрепените археологически находки по североизточните части на хълма Трапезица, пише вестник "Труд".

Отломките се откъсват от скалния скат и се свличат на оживения път, който свързва старата столица с архитектурния резерват Арбанаси и Горна Оряховица. Жители на квартал "Асенов" се оплакват, че скални парчета се сриват върху къщите им в подножието на хълма и трошат керемидите по покривите.

Въпреки че местните археолози многократно са предупреждавали за опасността, досега реакция от страна на държавата няма.

"Ако в най-кратък срок не се отпуснат средства от Министерството на културата за обезопасяване на хълма, цитаделата става опасна", категорични са проучвателите. 
За да бъде включена Трапезица в туристическия маршрут, са нужни около 1,5 млн.лв за изграждане на подпорна стена. Средствата обаче се чакат 5 години. 

Досега е разкрита голяма част от дворцовия ансамбъл, църквите и жилищата на старите боляри, но заради метеорологичните условия зидовете са започнали да се разрушават. 

Кметът на Велико Търново Даниел Панов многократно е искал да се отпуснат средства за укрепване на ската, тъй като хълмът е държавна собственост и реално с него се разпорежда Министерството на културата. 

Засега отговор от ведомството няма.

За да се предотврати нещастие, експертна група от общинската администрация във вторник обходи опасния маршрут. 

"В момента няма нападали отломки, но когато това се случи, освен да ги разчистваме, нищо друго не можем да сторим. Има група работници, които през зимата предимно с това се занимават", коментира шефът на отдел ТСУ в кметството инж. Динко Кечев.

Той поясни, че преди време имало предложение скатът да бъде обвит с джоб стени, които да задържат откъртените камъни и след това съдържанието им да се изпразва.
За обезопасителното съоръжение обаче трябват средства, а такива не са осигурени.