Осъдиха бивш гръцки министър на 4 години затвор

Папандониу и съпругата му бяха признати за виновни за предоставяне на неверни данни за приходите им

Бившият гръцки министър на отбраната Янис Папандониу и неговата съпруга Рула Кураку бяха осъдени от съд в Атина на 4 години затвор за укриване на данъци, съобщава Нова телевизия, позовавайки се на гръцката осведомителна агенция АНА-МПА.

Папандониу, който беше министър на отбраната от 2001 до 2003 г., и неговата съпруга бяха признати за виновни за предоставяне на неверни данни за приходите им, за имотното им състояние, притежавани акции и заработени средства през 2009 г.

Държавните служители в Гърция, включително и министрите, са длъжни веднъж в годината да обявяват актуалното си финансово и имотно състояние.

Запознат с делото адвокат съобщи пред ДПА, че според съда през 2009 г. бившият министър и съпругата му са укрили 2,3 милиона евро. Данъчните служби в Гърция засилиха проверките си на публичните личности откакто страната се ангажира да осъществи икономическа програма в замяна на кредити, според която правителството е решено да се справи с пирокоразпространеното укриване на данъци, отбелязва ДПА.

Срещу бившия министър са предявени и обвинения във връзка със сметката на неговата съпруга в швейцарска банка на стойност 1,3 милиона евро. Тя е включена в списък на около 2000 гърци с големи влогове в женевския филиал на банка HSBC. Папандониу и съпругата му са разследвани и за неплатени данъци на стойност 3 милиона евро в периода между 2000 и 2010 г.