Ингеборг Гресле: Възстановете независимостта на Сметната палата

Правителството на Борисов ще бъде подкрепяно от ЕС, увери председателят на Бюджетната комисия в ЕП

Уверена съм, че с новото правителство на премиера Бойко Борисов, България ще тръгне по пътя, по който ще бъде подкрепяна от Европейския парламент и Европейския съюз чрез средствата по оперативните програми.

Това заяви председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент Ингеборг Гресле по време на работна среща с председателя на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на партията.

Гресле изрази очакванията си, че новото мнозинство в Народното събрание и правителството ще направят необходимите законодателни промени, които отново да гарантират независимостта на Сметната палата от политическите партии.

Председателят на бюджетната комисия в Европарламента припомни позицията си, че с последните промени в законодателството, предходното българско правителство и мнозинство са отнели гаранциите за политическа безпристрастност на Сметната палата. 

Гресле подчерта, че независимостта на одитния орган е от изключителна важност не само заради контрола върху средствата от националния бюджет на България, но и защото Сметната палата е гарант за прозрачното усвояване и на парите от европейските фондове.

В края на срещата Ингеборг Гресле изпрати поздравления до премиера Бойко Борисов за спечелването на парламентарните избори и за положените усилия по съставянето на стабилно българско правителство.