Грип тръшва 10 000 души до края на сезона

Медиците за пореден път призоваха да се ваксинираме, докато сме здрави

Първите усложнения след грип вече са факт, въпреки че все още епидемията не е дошла. Очаква се до края на сезона поне 10 000 души да получат тежки усложнения. Медиците за пореден път призоваха да противодействаме с ваксина, докато сме още здрави.

В инфекциозната болница "Проф. Иван Киров" в София тази нощ на лечение е постъпил първият пациент с усложнение от грип, предаде bTV. Той е с увреждане в централната нервна система. Пациентът е дете на 15 години. Взета е проба, която доказва, че е боледувал от грип, тип Б. Това е основният вид, който циркулира в момента. Момчето е под карантина.

Грипният вирус срива имунната система и организмът става уязвим. Протичането на заболяването е напълно непредвидимо.

Световната здравна организация и съветът на Европа препоръчват през идващия сезон имунизациите в съюза да достигнат 75%. По този начин населението ще изгради така наречения колективен имунитет. Миналата година обаче в България ваксина са си сложили само 2%.

Грубите сметки показват, че всеки трети получава усложнение - пневмония, отит, миокардит, енцефалит, менингит, астма, диабет. Д-р Андрей Галев от Военномедицинска академия представя интересен международен ъгъл към имунизационното равнище у нас и случаите на птичи грип в Холандия.

„По време на епидемия е изключително не добре едновременната циркулация на вирусите на сезонния грип и тези на птичия грип в частност. По този начин би могло да се получи една обмяна на генетичен материал между двата вируса и така се създават пандемичните щамове, които са сериозен проблем”, казва специалистът.

Изграждането на имунитет продължава между 2 и 4 седмици след поставянето на ваксината. Лекарите успокояват, че дори да се разболеете след имунизация, вирусът няма да причини увреждания.

Ако все пак се разболеете, медиците препоръчват незабавно да започнете лечение с антивирусни препарати.