Кирил Цочев: Актуализацията на бюджета е неизбежна и належаща

АБВ доволни, че правителството намери начин да отпусне коледни надбавки

Актуализацията на бюджета за 2014 година е неизбежна и належаща. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от АБВ Кирил Цочев, по време на дебатите за актуализация на държавния бюджет, съобщиха от пресцентъра на партията.

Той подчерта, че ако актуализацията беше станала няколко месеца по-рано, то ситуацията щеше да е различна и вероятно дефицитът щеше да е по-нисък.

"Актуализацията на бюджета е необходима не само, за да започне по-бързо изплащането на гарантираните влогове в КТБ, но и да бъдат дадени чрез този акт сигнали, които да помогнат да се възстанови в известна степен доверието в институциите", коментира Цочев. 

Той обясни, че предложената актуализация увеличава разходите на няколко министерства и ведомства, като почти 1/3 от допълнителните разходи са предвидени за МВР. 

Средствата се предоставят без специални мерки за ограничаване на разходите, без условия за предприемане на действия от страна на министерствата или компенсиране на увеличението през тази година с намаление на съответните ведомствени бюджети през следващата година. 

"Приемането на подобни или други, вкл. и законодателни мерки, би било естествена връзка с бюджета за 2015 година и ясен сигнал за намеренията на правителството да търси пътища за ограничаване на дефицита, сигнал за решимостта да се започне веднага с неотложните, макар и много трудни реформи”, каза още Цочев.

"На практика актуализацията на бюджета не предлага допълнителни средства, а отразява вече създадената бюджетна ситуация – намалени приходи и увеличени разходи и това вече се е случило на по-ранен етап от годината и това означава да се спрат всякакви плащания, което ще блокира държавната система", обясни Кирил Цочев.

Кирил Цочев заяви от името на АБВ, че изразява, макар и частично, задоволство, че правителството намери начин да отпусне коледни надбавки на възрастните хора с най-ниски пенсии. „Това е малък, но задължителен жест към крайно нуждаещите се възрастни хора. В период на трудности солидарността е много важна за българското общество”, каза Цочев. Той допълни, че АБВ настоява да бъде намерен начин коледни добавки да получат всички пенсионери.