Рашидов обсъди с френския посланик предстоящата българска изложба в Лувъра

Общество

18-11-2014, 17:47

Снимка:

Министерство на културата

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Отриха тракийско съкровище

300 наши открития отиват в Лувъра

Рашидов ще съдейства за реставрацията на храма "Св. Ал. Невски"

Изложбата с тракийски съкровища ще бъде най-хубавото и най-впечатляващо събитие в българо-френските културни отношения

Министърът на културата Вежди Рашидов прие посланика на Република Франция в България Н.Пр. г-н Ксавие Лапер дьо Кабан. От френска страна в срещата, провела се в Министерство на културата, взеха участие и г-н Давид Вейзман - културен аташе на посолството на Р. Франция, както и г-н Гийом Робер, директор на Френския културен институт в София, съобщиха от културното ведомство.

В хода на разговора министърът на културата Вежди Рашидов и посланик Ксавие Лапер дьо Кабан обсъдиха и хода на подготовката на предстоящата изложба в Музея "Лувър", посветена на антична Тракия, която ще бъде официално открита на 15 април 2015 г. в Париж. 

Изложбата с работно заглавие: „Антична Тракия. Одриското царство и неговите съседи. Археологически съкровища от българските музеи” ще гостува в прочутия музей от средата на април до 20 юли 2015 г., като тя ще включва близо 400 експоната, основно от фондовете на български музеи, сред които ще са и някои от най-новите сензационни находки на нашите археолози.

"Предстоящата изложба в Лувъра, този така дълго подготвян българо-френски проект, ще бъде, безспорно, най-хубавото, най-впечатляващото събитие в българо-френските културни отношения през 2015 г.", подчерта посланик Ксавие Лапер дьо Кабан. 

Френският дипломат изрази и желание България да се „възползва” пълноценно от възможностите, които предлага това престижно събитие – за целта той препоръча в дните непосредственно след откриването на изложбата с тракийски съкровища в Лувъра да бъдат организирани във френската столица както бизнесфорум с участието на представители на бизнес средите от двете страни, така и Български културен салон или Седмица на българската култура, в рамките на която страната ни да представи и постиженията на съвременното си изкуство, театър, кино, музика, литература. 

Министър Рашидов увери френския посланик, че страната ни ще се представи достойно и на ниво в Париж в рамките на тези предстоящи Дни на българската култура, като френската публика ще има възможността да се докосне и оцени творчеството на някои от най-големите български таланти и автори, изявяващи се в различни сфери на изкуството. 

"В България заслужено се гордеем с многовековната си богата култура и традиции, но ни се иска да представим във Франция през пролетта на 2015 г. и изложба на съвременни български художници", каза още министър Вежди Рашидов.

"Има още много какво да направим и по отношение на развитието на културния туризъм, чака ни сериозна съвместна работа в тази насока с новосъздаденото Министерство на туризма, а целта ни е да събудим интереса на колкото се може повече туристи, в това число и от Франция, за да се докоснат до нашето уникално наследство", заяви министър Рашидов.

Посланик Ксавие Лапер дьо Кабан поздрави Вежди Рашидов за избирането му за министър на културата и му пожела през новия мандат той да успее да реализира успешно всички смели инициативи и начинания, които започна със своя екип в първия си мандат като министър.

Министър Рашидов благодари за пожеланията и заяви, че е щастлив от факта, че ползотворното културно сътрудничество между приятелските ни страни продължава да се развива и задълбочава. „Не крия, че Франция от години е една от любимите ми страни, между нашите две култури има и много допирни точки”, отбеляза министър Вежди Рашидов.