Миков: Задълженията на централното правителство ще се увеличат, ако бюджетът бъде актуализиран

БСП Лява България няма да подкрепи внесената промяна на бюджета за 2014 г.

Този бюджет ще доведе до рязко увеличаване на задлъжнялостта на централното правителство – най-голямото в рамките на последните 7-8 или 10 години. 

Това каза председателят на БСП Михаил Миков при обсъждането в пленарна зала на актуализацията на държавния бюджет за 2014 г.

„БСП Лява България няма да подкрепи внесения бюджет. Той беше внесен, за да има дискусия от политически характер, която да каже, че положението е толкова тежко, че трябва да влезем в ситуация на свръхдефицит”, посочи Миков.

По неговите думи новото дългово финансиране за 4,5 милиарда лева отново ще натовари данъкоплатците. „Затова си позволихме да внесем предложение, което няма да оскъпи толкова разходите. Става въпрос за десетки милиарди замразени средства. Пътят, по който се върви, не е добър”, добави лидерът на БСП.

Миков заяви, че добрата новина е, че пенсионерите ще бъдат подпомогнати. „На фона на тези 50 милиона лева се обосновава свръхдефицит, който за нас е крайно неразбираем”, уточни Микова.

По време на разискванията депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова посочи: „Ще дадем пари назаем за Фонда за гарантиране на вземания. Целта е сега да се реши казусът КТБ, за който няма време. На 4 декември трябва да започне изплащането на влоговете, а дотогава ресурсът трябва да е ясен, да е налице, да е сключен договорът за заем с фонда”.