Местан пожела катарзис, а не смирение за казуса КТБ

Според него няма спор за необходимостта от актуализацията на държавния бюджет

Когато говорим за КТБ, само смирението няма да е достатъчно. Това каза председателят на ДПС Лютви Местан при обсъждането в пленарна зала на актуализацията на държавния бюджет за 2014 г.

Според Местан е необходим тежък, дълбок, всеобхватен катарзис като политическа и наказателна отговорност конкретно, именно защото е засегнат значим публичен интерес.

„Ако днес имахме проблем единствено с по-оптимистичните приходи, заложени от предишния кабинет, нямаше да вкараме страната в режим на свръхдефицит. България за трети път след 2009 и 2010 г. от въвеждането на валутния борд влиза в свръхдефицит с тежки последици за макроикономиката и инвестиционната среда с неизбежни негативни ефекти и на микро ниво. Точно затова казваме, че дебатите днес отново са дебати за КТБ”, подчерта председателят на ДПС Лютви Местан.

Той поясни, че гарантираните влогове в КТБ ще се изплащат с данъците на всички български граждани. 

„Това ще се случи, защото трябва – такъв е законът. Не можем да се правим, че нищо не се е случило. По отношение на КТБ няма такова нещо като „Света вода ненапита”. 5 редовни и 2 служебни правителства се разполагаха в периода на възникване на това нещо, което трудно бихме могли да определим като банка. Не е било непорочно самото зачатие през 2000 г. Единствената ваксина е истината. Нямаме проблем с нея. Имаме проблем с митовете и в 43-то Народно събрание ще ги разбиваме с езика на фактите”, заяви Местан.

Според него няма спор за необходимостта от актуализацията на държавния бюджет, а политическият спор е за параметрите му.