Фандъкова предлага бюджетът на София да бъде близо милиард и половина лева

Около 90 000 пътници ще се възползват от новите метростанции до летището и Бизнес парка

За 2015 година ще предложим работен вариант на бюджет в размер на над 1 млрд. 460 млн. лева, което е сравнително равно на проекта за бюджет за 2014 година.

Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по повод приоритетите в проекта за бюджет за 2015 година, предаде „Фокус“.

"От бюджета, собствените приходи предвиждаме да бъдат в размер на 558 млн. лева. Капиталовата програма, благодарение на средствата, които имаме, както и европейски средства, остава в размер на над 700 млн. лева“, заяви Фандъкова. 

Тя поясни, че към момента техните изчисления сочат 705 млн. лева за капиталова програма, като делът на европейските средства е над половината – 391 млн. лева. 

"Изключително важно е, че на пролет пускаме в движение нови 9 км. метролинии, 9 нови метростанции. Свързваме метрото с летище София и с Бизнес парк, което означава допълнително около 90 000 пътници, които ще използват най-модерния и удобен градски транспорт", поясни столичният кмет. 

"Това са проектите, които предстои да завършим следващата година от стария програмен период. Разчитаме на правителството, в това отношение на ресорните министри“, подчерта Фандъкова. 

"За следващата година ще залагаме завършването на 5 нови детски градини и ще започнем строителството на нови 8 такива. За 15 септември отваря врати и ново училище за район Кремиковци, отваря врати и новият Музей за история на София, предстои пълно ремонтиране на парка на Националния дворец на културата и продължаваме програмата за ремонт на пътища и булеварди", припомни кметът.

"Продължаваме рехабилитацията на Цариградско шосе, бул. Сливница в участъка при надлеза на ж.к. "Захарна фабрика“, бул. Витоша, както в частта за довършване на пешеходната зона, така и цялостна рехабилитация в участъка от НДК до Южен парк“, допълни още Йорданка Фандъкова.