Парламентът актуализира бюджета на Здравната каса

Депутатите осигуриха допълнително 100 милиона лева

Парламентът прие на първо четене предложената от правителството на Бойко Борисов актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. със 100 милиона лева. Промените в бюджета на Касата бяха подкрепени с 169 гласа „за”, 9 „против” и  27 „въздържал се”.

Със законопроекта ще се осигурят допълнително средства в размер 100 милиона лева за здравноосигурителни плащания за подлежащата на заплащане през 2014 г. медицинска помощ, оказвана на здравноосигурените лица.

Средствата за здравноосигурителни плащания за лекарствени продукти за домашно лечение и диетични храни за специални медицински цели ще са в размер на 25 милиона лева. Парите за здравноосигурителни плащания за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ ще са 10 милиона лева, а за лекарствена терапия при злокачествени заболявания – 15 милиона лева. Заложените средства за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ възлизат на 50 милиона лева.

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2014 г. са предвидени следните параметри на самостоятелния бюджет: 3 048 110 000 лева - приходи и трансфери; 3 048 110 000 лева – разходи и трансфери, от които за здравноосигурителни плащания – 2 697 462 000 лева, 279 516 000 лева – резерв за непредвидени и неотложни разходи.

Касата е изпълнила дадените й от закона правомощия. Това заяви управителят на НЗОК Румяна Тодорова при обсъждането в пленарна зала на актуализацията на бюджета на НЗОК за 2014 г. „Касата не може да изпълнява контрол повече от това, което й е разписано. Ние не сме следствие”, допълни Тодорова. Тя поясни, че НЗОК многократно е информирала и има достатъчно сигнали до прокуратурата – там, където контролните органи на Касата са сигнализирали за нередности. „От спрени плащания през 2010 г. Касата е загубила почти всички дела, финализирани към момента, което струва няколко милиона лева с лихвите”, заяви Румяна Тодорова. Тя добави още, че НЗОК няколко пъти е дала предложения за повишаване контролната дейност на касата.