Борисов: Поех ангажимент да дадем по 40 лв. на пенсионерите

Министерски съвет ще приеме постановлението в сряда

"Поех ангажимент да дадем по 40 лв. на пенсионерите с пенсии до 286 лв. Това са около 1 300 000 пенсионери", това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след срещата си с министъра на финансите Владислав Горанов.

"Бях възложил на министъра на финансите да огледаме какво можем да съкратим от инфраструктурни проекти, администрация, включително, за да дадем на българските пенсионери, защото те го заслужават. Това, че ги подлъгват през година, за да се похарчат огромни пари да не се случи пак. Това са 50 млн. лв. - не са малко пари в тази финансова криза, но когато заради това пагубно управление милиарди заделяме за да спасяваме банки, абсолютно прави са пенсионерите да кажат: "А Коледата как да я посрещнем". Затова решихме 50 млн. лв. да подготвим в постановление, вицепремиерът Калфин сега ще го уведомя да го подготвят за сряда, за да може заедно с декемврийските пенсии да получат по 40 лв. Коледна добавка", посочи още премиерът.

"Ще режем от всичко, без да трупаме просрочени задължения", заяви от своя страна министърът на финансите Владислав Горанов след срещата.

„Срещата с премиера беше да поеме към мен ангажимент, че ще ме подкрепи в някои допълнителни мерки за спестяване до края на 2014 г., за да може общата сметка на актуализацията да излезе”, обясни още министър Владислав Горанов. Той посочи, че с допълнителните 130 млн. лв за МВР се гарантират заплатите на полицаите.