Ван Гог е бил убит?

Кафява окръжност се получава при всички огнестрелни рани

Известният американски криминолог д-р Винсънт де Майо, експерт по огнестрелни рани, твърди, че Ван Гог не се е самоубил в житна нива край Париж, а е бил убит, пише в. "Дейли мейл", цитирайки статия в сп. "Венити феър", цитиран от БТА.

Според събраните от специалиста данни, великият художник не могъл сам да се простреля в гръдния кош, заради "неудобното" разположение на входната рана. Навремето Пол Гаше-младши, синът на лекаря на Ван Гог, свидетелства, че фаталната рана е имала кафяв и виолетов ореол около нея. Тогава се смяташе, че виолетовата окръжност е била причинена от близостта на изстрела,а кафявата - от барутния прах.
Ди Майо обаче оспорва тази теза. Според него кафява окръжност се получава при всички огнестрелни рани и това в никакъв случай не е индикация за самоубийство. Американецът изтъква и невъзможността Ван Гог да се простреля в лявата част на гръдния кош с револвера, който се твърди, че е използвал.
"Почти невъзможно е да се е гръмнал с него с лявата ръка в лявата част на гръдния кош си, изтъква Ди Майо. За да го направи, е трябвало да дръпне спусъка с палеца си, в което няма логика!"
Ако се е самоубил, Ван Гог е трябвало а има следи от барут по ръката заради късото разстояние. Но нито едно свидетелство от онази епоха не говори за подобни следи. След като бил прострелян , Ван Гог останал жив още 29 агонизиращи часа. Това е станало броени дни, след като бил поръчал нови бои, което означава, че едва ли е имал намерение да се самоубива.
Навремето в селцето Овер сюр Оаз, където Ван Гог е живял и умрял, били плъзнали слухове, че художникът е бил убит по непредпазливост от играещи си там момчета. Ван Гог е искал да ги защити, като е казал, че се опитал сам да отнеме живота си.