Адвокат: Затворът се оказва школа за извършване на нови престъпления

Крими

18-11-2014, 09:28

Снимка:

БТА

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Полицай взима подкуп в София (видео)

След зверския побой и заплахите на възрастно семейство с моторна резачка, показаха лицата на тримата извършители

Нова телевизия показа лицата на тримата, обвинени в зверския побой над възрастно семейство в хасковското село Малко Градище. И тримата извършители са криминално проявени - с много предишни подобни прояви, а соченият за тартор на групата е лежал три пъти в затвора, въпреки че е едва на 24 години. Семейството беше зверски пребито и заплашвано с моторна резачка, за да бъде ограбено.

"Една присъда не е достатъчна по няколко причини. На първо място престъпникът може би не е бил достатъчно дълго време в затвора. Най-важното обаче е, че когато е там, той трябва да бъде превъзпитан и поправен. Това е целта на наказанието. Смятам, че в затвора твърде малко се работи по този въпрос, да не кажа въобще. За този период той единствено е откъснат от обществото”, коментира в „Здравей, България” адвокатът Ивета Анадолска.

Според нея затворът се оказва една школа за извършване на нови престъпления. По думите на адвоката друг проблем е, че след като излязат на свобода, никой не се интересува какво се случва с престъпниците.

"В дъното на всяко битово престъпление е мизерията, десоциализацията, липсата на работа и грижа за обществото. Няма ценностна система. Две поколения българчета растат в една среда, в която нямат идеали и цели. Те се възпитават от улицата. Обществото ни стана безумно меркантилно. Липсват и реформи в нито една система и най-вече в съдебната”, коментира експертът Мика Зайкова.

Баба Мавруда и дядо Боню никога няма да забравят вечерта на 3 ноември, когато през задния двор в къщата им влизат трима маскирани и ги нападат. 77-годишната жена е влачена за косата по пода, а 82-годишният мъж е изкаран от леглото и бит като куче.

Нечовешкият бой е заради 2500 лева. За 10 дни полицията обърна половината Хасковска област в търсене на жестоките нападатели. Горещата следа се оказала заложна къща, в която бил предаден телефонът на възрастното семейство, а по-късно крадецът си го прибрал, тъй като се изплашил.

Така униформените стигат до махалата в Свиленград и задържат Стойчо Огнянов. На 24 години той вече е бил участник в 24 кражби и има три ефективни присъди, които е излежал. Излязъл е от затвора през март тази година, а малко по-късно – през лятото, е бил нает от близки на възрастните хора през лятото да копае канал в двора им. От там познава имота и знае за задния вход, откъдето да влезе. Пред разследващите обяснил зверския бой над старците с това, че той и съучастниците му били много пияни. Направил е пълни самопризнания.

Освен Стойчо, в ареста са още двама мъже. Те обаче отричат обвиненията. Това са 44-годишният Иван и 30-годишният Васил. И двамата са познайници на полицията и са осъждани по подобни дела. Иван е излежал 8-годишна присъда за кражба и измама. Другият обвинен – Васил, твърди, че не е участвал в зверството. В къщата му обаче е била открадната от възрастното семейство резачка.

Въпреки всичко съдът остави и тримата обвиняеми зад решетките. Ако бъдат осъдени, ги очакват между 5 и 15 години затвор, а от полицията заявиха, че ще охраната на хората в Малко Градище е подсигурена.