Найден Зеленогорски: Насочваме силата на РБ към реформите. Парламентарната група е единна и монолитна

Различните мнения в Блока не трябва да се приемат като заплаха, подчерта съпредседателят на парламентарната група на Реформаторите

Нашата сила сега трябва да бъде насочена за реформирането на системата и промените, които хората очакват. Това коментира в сутрешния блок на Нова Тв Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на Реформаторския блок.

По думите му Парламентарната група на Реформаторите е единна и монолитна. Имаме известни проблеми, но те могат  да се решат в дискусия и със спокоен тон. Петимата лидери на партии подписахме учредителното споразумение на Блока. За да се отиде на избор на председател на Блока, трябва промяна на това споразумение, т.е. съгласието на всички, обясни още той, тъй като в споразумението е заложена само позицията говорител.
Абсурдно е да се мисли, че може да има конгрес без която и да е партиите – било ДБГ, било СДС или друга. Това няма да е Реформаторският блок, подчерта още той.

По думите му, въпреки пророкуването,Рб е силен политически фактор и е показал по-добър резултата на изборите. Да, имаме различни мнения по някои въпроси, но по важните въпроси за реформите нямаме никакви противоречия. В ляво никога не е така - има един водач, той удря по масата и нещата стават. В дясно е различно - всички имат мнение като истински десни хора, но това не трябва да се приема за заплаха, коментира още Зеленогорски.

Той каза, че няма спорове между ДБГ и ДСБ, а въпроси, които са дискусионни и се решават. Имаше предложение от колегите да се гласува правилник за издигане и назначаване на кандидати - не да ги назначаваме, а да ги издигаме, подчертавам това - но този правилник не бе гласуван. Председателският съвет издигна кандидатите за министри. Не виждам причина да няма правила – това е важна тема, каза още той, като допълни, че ПГ настоява за ясни процедури за заемане на позициите за политическите постове, за които по закон няма конкурси. Това искаме да се случи – да има правила и прозрачност, а не договорки. Ако носим отговорност за едно министерство, логично е да се представи кандидатура за зам.-министър на човек, който да има експертиза, опит и кураж, и тя да е обсъдена от парламентарната група, за да сме сигурни, че реформа в сектора ще се проведе, обясни съпредседателят Найден Зеленогорски.

На въпрос за Гражданския съвет Зеленогорски каза: Аз изграждам, а не руша мостовете. ДБГ беше първата политическа партия с морален граждански борд, който работи като коректив на политиците. Същият модел беше приложен и при формирането на РБ – чрез Гражданския съвет. Направихме отлична програма, подкрепена от хората. От ГС вече има министри, зам.-министри, четирима депутати, зам.-председател на парламента. ГС съществува и всички други факти са маловажни, за нас е важна експертизата на хората и да има възможност тази експертиза да е полезна в управлението, каза още Зеленогорски.