Лечението на стотици онкоболни се бави заради стара техника

Общество

17-11-2014, 20:44

Снимка:

Plovdivutre архив

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Онкоболни часове наред на опашка за преглед при специалист

Лечението на стотици пациенти с онкологични заболявания се бави заради стара техника за лъчетерапия. За това сигнализираха пациенти, съобщава Нова телевизия. Когато лечението зависи от един апарат, който не работи, а за нов парите още не са дошли, на пациентите им остава да звънят всеки ден и да питат: „Кога да дойдем?" Понякога, дори и да работи, се случвало да откаже по време на процедура.

„Половината от времето, в което трябваше да трае тази манипулация, беше прекъснато, с още един ден увеличат времето, защото не съм поела пълната доза. А в петък окончателно сложиха табела, че апаратът не работи", разказа пациентка в СБАЛ по онкология, София.
Линейният ускорител в онкологията в София беше поправен днес. Направен е и график, по който лечението на хората да бъде наваксано. 

„Не е животозастрашаващо, но не е хубаво да се отлага. Търси се решение, ако не - пренасочват се хората към други места", заяви Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.
От здравното министерство уточниха, че се работи по закупуването на нова техника, а ремонтът на старата струва по 200-300 000 лева на уред. Съвременното оборудване би трябвало да работи в цялата страна до април-май.
„Ако не ни мине котка път, защото понякога малките неща преобръщат плана", заяви още Бойко Пенков. Зрителката, която потърси Нова тв, е ходила не повече от 7 дни на лъчетерапия, но апаратурата се е повредила няколко пъти. Нейното лечение ще приключи много преди месец май, със старата апаратура. Доволна е поне от грижите и отношението на лекарите в онкологията. Очаква се добрите чувства и на здравното министерство да се превърнат в пари за апаратура догодина.