Откриха птичи грип във ферма във Великобритания

Свят

17-11-2014, 14:56

Снимка:

wikipedia.org

Автор:

Лили Тодорова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нов щам на птичи грип плъзва от Китай

Местните власти подчертават, че това едва ли е първият случай

Огнище на птичи грип беше регистрирано във ферма в Йоркшир, Великобритания, съобщава вестник "Гардиън". Представител на ветеринарната служба в страната подчертава, че е възможно случаите на птичи грип във фермата да не са първите. 

„Ние сме длъжни да признаем, че първият регистриран случай невинаги съвпада с първия действителен случай на заразата и това е причината да се обособи карантинна зона около фермата, където е регистрирано заболяването, и внимателно следим за обстановката в цялата област”, каза Найджъл Гибънс. 

Карантинната зона в момента е в радиус от 3 километра и в нея се ограничава търговията с птици и птичи продукти. Радиусът на зоната с повишен риск е 10 километра. 6000 патици от ферма в Афертън ще бъдат умъртвени.

„Опасността за обществото е много малка и не съществува риск за хранителната верига. Предприемаме временни и крути мерки всички птици в областта с повишена опасност да бъдат унищожени, за да не допуснем по-нататъшно разпространение на вируса. Провежда се щателно разследване. Имаме голям опит при ограничаването и прекратяването на епидемии от птичи грип във Великобритания”, се казва допълва в заявление на министерството.