Ивелина Василева: Сроковете на плащане по ОП „Околна среда” трябва да се ускорят

Ще продължат усилията за простяване на процедурите за кандидатствате по оперативната програма, заяви министърът

След нормализирането на темпото на работа трябва максимално да се ускорят сроковете на плащане по ОП „Околна среда”. Това каза в предаването „Добро утро, България” на Радио „Фокус” министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по повод възстановените от Европейската комисия  800 млн. лв. по оперативната програма. Министърът подчерта, че ще се направи всичко възможно, за да бъдат минимизирани рисковете. Тя обаче уточни, че загуби ще има заради забавянето на програмата и претърпените щети.

„Предстои много скоро да се представи пред ЕК и новата Оперативна програма „Околна среда”, чието одобрение също се надяваме да се случи бързо. Тя е важна за занапред. До 2020 оперативнатаа програма ще осигури допълнителен финансов ресурс за изпълнение на ангажиментите на държавата ни и затова принципите, които ще следваме в работата си по програмата, ще бъдат базирани на партньорство с бенефициентите, партньорство с Европейската комисия и стремеж към постигане на по-добри резултати от гледна точка на спазване на сроковете, от гледна точка на прилагане на опростени правила и процедури, които да улесняват ползването на европейските средства. Така че ефектът от тях, да бъдат видими по-бързо”, обясни министърът.

Ивелина Василева подчерта, че в министерството ще продължат да работят за опростяване на процедурите, за улесняване работата на бенефициентите и за спазването на правилата.