Димитър Делчев: Лидерът на РБ ще стане ясен по това не колко се говори за реформи, а кой успява да ги прави

Реформаторският блок, в т.ч. и министър Москов, имат важна задача за тежки реформи

От ДБГ казахме, че конгрес на РБ ще има, но на този етап, при това ниско  доверие, това не е добро решение. Събрахме се в РБ, за да се реализират реформи, но резултат още няма. Лидерът на РБ ще се утвърди от това не колко се говори за реформи, а кои реформи са направени и кой успява да ги направи. Това каза в ефира на БТВ тази сутрин Димитър Делчев, член на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ от Реформаторския блок.

Той подчерта, че Реформаторският блок, в т.ч. и министър Москов, имат важна задача за тежки реформи, в която вицовете едва ли са полезни.  ДСБ не удържаха джентълменската ни уговорка. „Стиснахме си ръцете“ Найден Зеленогорски да бъде избран за съпредседател на парламентарната група, на тази база ние естествено очаквахме партньорите да го подкрепят, както бяха обещали. Той събра мнозинство, но ДСБ гласуваха против. От това дойде напрежението и недоверието ни в тях, обясни Делчев.

Той каза също, че недоверието в блока нараства и след появата на назначения, които се „водят на сметката“ на РБ, но не са обсъдени с никого нито в парламентарната групата, нито с партньорите в блока. Това ние не приемаме за честно партньорство, подчерта още Делчев. Ние сядаме един до друг в парламента, но ставаме свидетели на неща, които не са консултирани с никого и затова декларирахме намалено доверие, обясни още той.

За Гражданския съвет подчертавам, че не искаме закриването му и това са манипулации, опроверга спекулативните твърдения Делчев, като подчерта, че РБ е уникален политически съюз именно с Гражданския си съвет. На въпрос дали би пуснал бюлетина за председателя на ДСБ, ако е кандидат за председател на РБ, Делчев отговори, че би пуснал бюлетина за лидер, на когото има доверие.