Килограми стари лекарства се изхвърлят в кофите за боклук

Засега само в столицата има фирма, която събира опасните отпадъци от домовете

Килограми стари лекарства се изхвърлят в кофите за боклук. Въпреки че е опасно, хората нямат друг избор, защото поне засега липсва ясен регламент за безопасното им унищожаване, съобщи БНТ.

Според здравното министерство старите медикаменти са опасен отпадък, който трябва да се унищожи по специален начин, а не да се изхвърля в контейнерите. Хората обаче не са информирани и правят точно обратното.

В упътването на повечето лекарства е записано, че след изтичането на срока за годност, медикаментът трябва да се върне в аптеката. Тази мярка ще помогне за опазването на околната среда. След обиколка по аптеките в Русе се оказва, че правилото не важи у нас. Не приемат хапчетата и сиропите, защото не е ясно на кого трябва да ги предадат след това за унищожение.

Елена Бобева – магистър-фармацевт: Не е редно лекарства със срок на годност да се съхраняват заедно с изтекъл срок на годност. Но не е желателно да се хвърлят с битовия отпадък по простата причина, че има случай на търгуване с такива лекарства от страна на клошари.

Предложението негодните лекарства да се приемат обратно в аптеката срещу касовата бележка и рецептата също не е удачно, според фармацевтите.

Оказва, че хората нямат право да изхвърлят старите медикаменти в контейнера, но в същото време не могат да се отърват от тях по какъвто и да е законен начин. Има ли изход от заплетената ситуация.

С този въпрос се обърнахме към екоинспекцията в Русе. Оттам ни обясниха, че е въпрос на време във всяко едно населено място с над 10 хиляди жители да се изградят площадки за предаване на опасните битови отпадъци, към които спадат и лекарствата.

Любомир Атанасов – РИОСВ – Русе: Единственият вариант е да ги съхраняваме в оригинални опаковки вкъщи.