БСП – София настоява за законови промени

Промените са, за да се спасят парите на "Топлофикация" в КТБ

Столичният общински съвет реши на 6-и ноември "Топлофикация-София" да продаде изцяло вземанията си към КТБ, които възлизат на 80 милиона лева. Оформянето на договора за цесия беше възложено на общинските комисии по финанси и стопанска политика, информира БНР. Според председателя на Градският съвет на БСП – София Калоян Паргов, заседание на двете комисии все още няма, очаква се те да се съберат едва днес.

"Това решение на 6-ти ноември беше просто проформа решение, което трябваше да покаже ангажираност и желание за справяне с проблема. Две-три седмици преди тази дата и държавни, и частни дружества търсеха възможности да спасят депозитите и вложенията си в банката", заяви Паргов в предаването "Преди всички“.

Според него решението за цесия е трябвало да се вземе много по-рано: "Ние взехме решението точно на датата, на която БНБ отне лиценза на КТБ, което обезсмисля нашето решение. Единственият правилен ход и за това сме водили разговор с депутатите от "БСП лява България" в НС, е допълнение към законопроекта, който Министерството на финансите внася за КТБ. В него, доколкото знам, се предвиждат клаузи МФ да поеме изплащането на тези вложения към държавните дружества, като после то ще си ги търси. Там да бъде записано, че това се отнася и за общински търговски дружества, каквото е "Топлофикация".