Европа чака на опашка за снимка с Крисия

Сълзи от щастие в гримьорната на вицешампионите

 

Сълзи от щастие, сподавена в прегръдки еуфория и повтарящата се мантра, че току-що са пренаписали историята за българското участие на „Евровизия” – това изпълваше гримьорната на Крисия Тодорова и братята Хасан и Ибрахим Игнатови секунди след като взеха среброто в детския аналог на конкурса завчера в Малта.

12 точки не достигнаха на харизматичното трио, за да бетонира позицията си на абсолютен фаворит на Европа. Страната ни събра 147 точки благодарение на вота на 80-членното жури и меломаните от останалите 15 държави, които гласуваха с есемес за „Планетата на децата“, съобщи Блиц. Тази година организаторите от Европейския съвет за радио и телевизия (EBU) за пръв път въведоха и опция за онлайн гласуване за феновете извън страните участнички. С най-много точки – 12, ни подкрепиха Хърватия, Кипър, Сърбия и Холандия. За безспорния талант на най-малките участници на „Евровизия 2014” гласуваха и зрителите от Грузия, Швеция, Украйна, Словения, Черна гора, Италия и Малта. Първото място завоюва 14-годишният Винченцо Кантиело с Tu Primo Grande Amore. „Много съм щастлива за човека, който спечели - Италия! И за себе си се радвам“, сподели Крисия за bTV. “От престоя си тук ще запомня как всички сме заедно, пеем песента Together (б.а. - официалния химн на конкурса) и се усмихваме!“, добави детето чудо, което побърза да се хвърли в обятията на майка си Ангелина и на вокалния си педагог Свилена Дечева. За разлика от Крисия, която беше широко усмихната и приемаше победата с почти холивудски маниер, близнаците Хасан и Ибрахим тотално бяха изгубили говор от вълнение. Разплакани, те се сгушиха в баща си Дениз и отговаряха на въпросите на репортери с емоционални хълцания. „Това, за което бяхме дошли, го постигнахме. Продължаваме напред с песента“, с треперещ глас обясни гордият татко.

Междувременно пред гримьорната на БГ делегацията в бившата корабостроителница в Ла Валета се строи опашка от желаещи да поздравят нашенците. Изпълнители и продуценти от 15 държави чакаха близо час, за да се щракнат за спомен с ангелогласната Крисия и виртуозните пианисти от Шумен. Суперлативи за епичното звучене на „Планетата на децата”и за прекрасното й послание получи съавторът на песента Евгени Димитров - Маестрото, който е творчески ментор на Крисия. За шестте дни престой в столицата на Малта шефът на „Ку-ку бенд”се превърна в сянка на момиченцето по време на репетиции и разпявания, беше буфер между него и медиите по време на интервюта и пресконференции и държа парадно воалите на роклята й, преди да излезе на сцената в съдбовната съботна вечер. „Той ми каза да се отпусна и да се забавлявам. Аз се притеснявах само в началото, но още на втория ден се почувствах по-добре, а и гърлото ми се оправи”, сподели за bTV Крисия.

Най-успешният музикален експорт на Разград пя под номер 2 на „Евровизия 2014”и изправи залата на крака с вокалния си диапазон и зряло звучене. Медиите в Малта са категорични, че Крисия, Хасан и Ибрахим са спечелили респекта на журито още на предварителния концерт в петък вечерта. Припомняме, че преди първия припев на „Планетата на децата”генераторите рухнаха и цялата залата остана без ток. Иначе фамозната сцена се превърна в зона на здрача за около 30 секунди, но нашите деца не се паникьосаха от техническия гаф и смаяха спецовете както с железен характер, така и с перфектно изпълнение. След финала на конкурса организаторите от EBU са направили парти в чест на победителите в челната тройка, която се завършва от Армения. До ранни зори малчуганите редували танци с игра на билярд и джаги в местния „Евроклуб”. Донесли най-голямата победа за България на „Еврови-зия”въобще, Крисия, Хасан и Ибрахим бяха посрещнати като световни шампиони на летището в София вчера и потеглиха за първите си интервюта към bTV и БНТ под водопад от цветя и сладки лакомства.

Липсваха й Гарфийлд и Слави
По време на престоя в Малта Крисия посети дузина забележителности, сред които и българско училище. Времето й извън репетициите минаваше в игра на криеница зад завесата в хотелската й стая, в СПА процедури и в срещи с останалите 15 участници в „Евровизия 2014”. От тях детето научило няколко фрази на английски и словенски. „Най-много ми липсваха котката ми Гарфийлд, която дадохме на наши приятели да я гледат, и Слави”, обясни за bTV момиченцето.

Близнаците Хасан и Ибрахим пък се сприятелили с представителите на Русия и Хърватия. Особено харесали победителя Винченцо Кантиело, тъй като бил единственото момче освен тях в конкурса. От цялото приключение в Ла Валета те са впечатлени най-много от басейна с олимпийски размери в хотела, в който прекарвали всяка свободна минута.