Признание: Кубрат е добър, но плати скъпо за думите си

Спорт

17-11-2014, 07:59

Снимка:

gol.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Пулев без счупвания, но със спукана скула след тежкия бой

Кубрат Пулев не успя да стигне до световната титла по бокс в тежка категория на IBF на галата в Хамбург, където загуби от шампиона Владимир Кличко. Украинецът нокаутира с ляво кроше като по учебник най-добрия ни боксьор при професионалистите и с това сложи поне засега край на мечтите му да стане №1 на планетата. За защитата на поясите си на IBF, WBA, WBO, IBO
Кличко ще вземе $5,7 млн., а Пулев – 1,4 млн., написа Монитор.
Че боят е неравностоен и че Кобрата не е готов за такова изпитание, пролича още след първия гонг. Той много пъти повтаря, че ще нокаутира украинеца, и тръгна да го прави от първите стъпки на ринга в Хамбург, където по трибуните имаше над 3000 българи от общо 16 000 зрители. Пулев обаче изобщо не успя да стигне с правите си удари до Кличко, а след дълго ляво кроше на шампиона се озова в нокдаун на пода само 1:38 мин след старта на мача. След като се изправи, отново беше приземен по същия начин, а до края двамата се подпираха взаимно. Вторият рунд беше по-равностоен, но безрезултатен, със скучен бокс, с повече клинчове. В третия (както и в останалите) Кобрата почти не движеше краката си и не успяваше още да скъси дистанцията, а една комбинация дясно-ляво кроше пак го прати в нокдаун, но този път с подуващ се хематом под дясното око. Едва в четвъртия българинът намекна, че не случайно е стигнал до позицията на претендент, вкара ляв, после и десен прав, поразклати съперника си и го притисна във въжетата за радост на феновете си, които крещяха „Кобра, Кобра!”. В петия и двамата тръгнаха на размяна, макар и без особен успех. В края му Кличко направи атрактивно гмуркане и със светкавично ляво кроше уцели брадата на Кубрат, с което го просна на пода. Реферът Тони Уикс се наведе над него, огледа го внимателно и размаха ръце – нокаут 11 сек преди гонга.
Под освирквания от трибуните и скандирания „Кобра” и „Българи юнаци!” организаторите връчиха поясите на Кличко. Тогава окървавен, с огромен хематом, подпрян с торбичка лед, Пулев намери сили да се изправи на въжетата в ъгъла, а после и да каже на български пред микрофоните: „Искам да благодаря на всички българи, които дойдоха от целия свят. Ние, българите, сме велик народ и не се предаваме никога!
Продължаваме напред!
Това, че нямаме късмет, не означава, че се предаваме. Може би не ми достигна опит, а този мач е един допълнителен опит. Не се оправдавам. Имаше 1000 номера от организаторите, те са монополисти, всичко са подготвили, но не се оправдавам.”
След мача по решение на лекаря на ринга д-р Щефан Бок Кубрат Пулев беше откаран в болница със съмнения за счупвания на носа, лицевите кости и ключицата. Изследванията обаче показаха, че има само тежки охлузвания и набити места.

След победата си с нокаут над Пулев шампионът Владимир Кличко коментира и качествата на съперника си в мача за световната титла на IBF. “Аз съм щастлив, че играх в Хамбург, града на моя дебют на професионалния ринг - каза украинецът, който има вече в актива си 63 победи (53 с нокаут) от 66 мача. - Всички мои фенове ме подкрепят тук от много години и аз съм им благодарен за това. Пулев е много добър боксьор, трябва да му се отдаде дължимото. Той беше не лош на дистанция, аз се стараех да стигна до него. Щастлив съм, че така бързо успях да победя. Искам да похваля моя съперник. Той се държа като юнак!”

Пред вестник „Билд” по-късно украинецът обаче даде и друга оценка за Пулев: „Той беше принуден да плати висока цена за своите непремерени думи и за арогантността си. Той изведнъж трябваше да забележи, че се боксира съвсем високо - в Шампионската лига...”

За самия мач Кличко уточни още пред segodnya.ua: “Със своето поведение Пулев показа, че е толкова уверен в победата си, че нищо не би могло да го спре. Аз трябваше да докажа обратното и това беше направено. Е, не беше красив мач, картинката не ми хареса. Не ми беше толкова леко, колкото може би изглежда отстрани. След тези негови грешки в първия рунд аз бях направо изумен, че той успя да стане и да продължи боя. Това показва добри боксьорски качества, той не случайно е номер 1 или 2 в рейтинга.”