Сорос купи испанска строителна компания

Към момента в компанията работят 80 000 души в 56 страни по цял свят

„Успехът се постига, когато другите ти казват да бягаш, а ти останеш и обратното”. Явно именно към тази максима се придържа известният милиардер Джордж Сорос. Много икономисти биха казали, че Испания, чийто имотен пазар продължава няколко поредни години да е слаб, не е сред най-добрите места за инвестиции. Но явно пазарът е с потенциал, след като Сорос стана един от най-големите инвеститори във водещата испанска строителна компания FCC. Това е възможно след като най-големият акционер във FCC – Fomento de Construcciones продава акциите си на милиардера за сумата от 660 млн. EUR. Така Сорос придобива 25% от акциите на FCC. Към момента на покупката той е притежавал 3.8% от ценните книжа на испанската компания. Това стана миналата година, когато Бил Гейтс купи 6% от акциите на FCC срещу 108.5 млн. EUR.

Към момента в компанията работят 80 000 души в 56 страни по цял свят, информира fakti.bg. Най-силните години, в които тя се разрасна бяха по време на имотния бум. Тогава в Испания се строяха повече жилищни обекти, отколкото във Великобритания, Германия и Франция взети заедно.

Очаква се Сорос да стане член на съвета на директорите на компанията. Също така той няма право да продава придобитите акции през следващите 4 години.