Барак Обама: Путин ще страда, ако не смени курса

Ще има последствия за Москва, ако продължава да финансира сепаратистите

Барак Обама предупреди Владимир Путин на срещата на Г-20 в австралийския град Бризбейн, че Русия ще остане в изолация, ако продължи да нарушава международното право в Украйна, предаде Ройтерс, цитирани от 24 часа.

Ще има последствия за Москва, ако продължава да финансира сепаратистите, заплаши президентът на САЩ в едно от най-резките си изказвания срещу Русия досега. Той обвини руския си колега, че не е удържал
на думата си, като не спазил споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна.

Обама заяви, че САЩ са в авангарда на съпротивата срещу руската агресия срещу Украйна, която е заплаха за света. “Не може да нападаш други страни или да финансираш марионетки и да ги подкрепяш, за да разцепиш една страна, която разполага с механизмите за демократични избори”, каза Обама на пресконференция в края на срещата вчера.

Налагането на още санкции е една от възможностите за изолиране на Русия, обясни Обама.

Руският президент бе посрещнат ледено от лидерите на 20-те най-развити икономики на срещата в град Бризбейн. Въпреки опитите на домакините от Австралия да поставят във фокуса глобалните икономически проблеми, участието на Русия в Украйна съвсем очаквано бе в центъра на вниманието на лидерите.

Видимо изморен, Путин напусна предсрочно срещата на Г-20 часове преди официалния край и преди публикуването на комюникето с всички споразумения на лидерите.

Путин пропусна работната закуска на лидерите и вместо това даде пресконференция за руските журналисти. Той обясни, че си тръгвал по-рано, тъй като имал 18-часов полет и работа в Москва, а му трябвали 4-5 часа сън.

Според Путин нямало никакви други причини за ранното му тръгване. Руският президент заяви, че атмосферата на форума била конструктивна, а съобщенията за конфликти със западни лидери били преувеличени.

На срещата в Бризбейн Русия даде отговори на обвиненията, но не директно чрез Путин, а чрез членове на делегацията му. “Всички наши партньори заявиха, че санкциите са незаконни, че нарушават устава на ООН и пречат на възстановяването на икономиката”, заяви помощникът на руския президент по въпросите за външната политика Юрий Ушаков.

Договарят 800 мерки за световен просперитет

Днес в Брюксел се събират външните министри на ЕС, за да обсъдят по-нататъшни стъпки, включително и нови санкции, срещу Русия, предаде Ройтерс.

Лидерите се договориха за над 800 мерки за стимулиране на световната икономика на срещата в Бризбейн, предадоха световните агенции. Г-20 иска до 2018 г. глобалният БВП да бъде повишен с поне 2,1% над прогнозните нива, като се прибавят 2 трилиона долара към световната икономика и бъдат създадени милиони нови работни места в близките няколко години.

Промяната трябва да дойде от инвестиции в инфраструктурата и засилване на търговския обмен. Държавите ще се контролират една друга дали спазват ангажимента си да стимулират икономическия растеж, обяви австралийският премиер Тони Абът, който бе домакин на срещата.

Особено важно място бе отделено на бавния икономически растеж и начините за засилването му чрез 4-годишен план - борба с безработицата, глада, бедността, неравенството и подкрепянето на стабилността на банковата система.

В разпространеното комюнике се казва още, че трябва да се намали съществуващата пропаст в броя на работещите мъже и жени с 25% до 2025 г. чрез включването на около 100 млн. жени. Важно е също да се редуцира и младежката безработица.

Приоритет ще бъде и борбата с корупцията и данъчните измами

САЩ и другите страни, участващи в срещата, успяха да отхвърлят опитите на Австралия да остави темата за климатичните промени извън официалните разисквания. В окончателния документ се призовава за ефективни действия и за приемането на протокол с юридическа тежест на климатичната конференция на ООН в Париж през 2015 г.

Световните лидери се договориха специално да се борят с епидемията от ебола, като британският премиер Дейвид Камерън заяви, че това е не само хуманитарна криза, но и криза на сигурността.