Дилма Русеф дължи минималната си победа на бедните

По-богатите бразилци гледат на сегашното управление като диктатура

Две седмици след президентските избори в Бразилия, анализ на резултатите показва, че минималната победа на Дилма Русеф се дължи на подкрепата от бедната част на населението, съобщи БТВ.

Тя постигна победа в 11 от 14-те северни щата, където голяма част от населението продължава да има изключително нисък стандарт на живот. Именно тези хора продължават да вярват в социалните програми на работническата партия, които са помогнали на 40 млн. бразилци да се измъкнат от бедността.

Техните очаквания за постоянно развитие обаче се покачват непрестанно, а с това и недоволството от липсата на развитие на бизнеса и липсата на инвестиции в здравната сфера, образованието и инфраструктурата, както и изключително лошото състояние на градовете като чистота и хигиена.
По-богатите бразилци, живеещи в южната част на страната, гледат на сегашното управление като диктатура, която може да срине 7-ата икономика в света през следващите 4 години. По-заможните жители са недоволни, че вместо за инвестиции, техните държавни такси се използват за подпомагане на бедните.

Успехът на Русеф с най-малката разлика в историята от 3% показва, че доверието в нейните идеи е намаляло драстично от вота през 2010 г., спечелен с 12%.

Основните цели на управлението ѝ до 2018 година са елиминиране на корупцията по всички етажи на властта, смяна на остарялата бюрократична система и намаляване на престъпността, която изпраща Бразилия на челните позиции в класацията за най-опасните държави по света.