Китай откри високоскоростна ж.п. линия към размирния район Синцзян

Отсечката с дължина 530 километра и е първият етап от 1775-километров железен път

Китай откри първата отсечка на нова високоскоростна железопътна линия в западния регион Синцзян, предаде „Ройтерс”, цитирани от bTV.
Това е важно събитие за усилията на централното правителство да насърчи икономическото развитие в размирните вътрешни части и да ги свърже с останалия Китай, отбелязва агенцията.
Отсечката с дължина 530 километра между регионалната столица Урумци и Хами е първият етап от 1775-километров железен път, свързващ Урумци и Ланчжоу, столица на централнозападната провинция Гансу.
Агенция „Синхуа” съобщи, че се планира линията да бъде отворена в пълната си дължина до края на годината. Влаковете от отсечката Урумци-Хами развиват скорост над 200 км/ч, намалявайки на половина до 3 часа времето за пътуване между двата града.
По време на срещата на върха на страните от Г-20 в Бризбейн китайският президент Си Цзинпин заяви, че икономиката на Китай ще поддържа силен, устойчив и балансиран растеж. Той посочи също, че Китай ще осигури още търсене и инвестиционни възможности за световната икономика, докато претърпява структурни реформи, подпомагащи растежа.