Трима заместник-министри ще има в МВР

Дупката във вътрешното ведомство е над 210 млиона лева

На пресконференция днес министърът на вътрешните работи Веселин Вучков представи членовете на политическия си кабинет.
В него влизат трима заместник-министри. Зам.-министър ще бъде досегашният депутат Красимир Ципов, който ще отговаря за процеса на нормотворчество, писане на закони и подзаконови нормативни актове и връзка с парламента, той ще поеме в близките дни обща координация във връзка с миграционната политика, съобщи ФактиБГ.
Филип Гунев ще е заместник-министър на вътрешните работи, който ще отговаря за социалното партньорство в МВР, председател на Съвета за социално партньорство, международното сътрудничество, връзки с неправителствения сектор.
Третият зам.-министър ще е Цвятко Георгиев, който ще отговаря за планирането и управлението на бюджета във вътрешното министерство и за ръководството на обществените поръчки в министерството.
Началник на политическия кабинет ще бъде Златко Тодоров.
Парламентарен секретар на МВР ще е Любомила Станиславова.
Министър Веселин Вучков обясни, че заместниците му ще са трима с оглед големите предизвикателства пред вътрешното министерство. „Още миналия понеделник очертах предварителния профил на хората, с които искам да работя. Предпочитах това да бъдат хора, които имат опит в областта на правото, службите за сигурност и МВР, имат представа за организационната структура на едно вътрешно министерство”, посочи Вучков.
На срещата присъстват главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и заместник-главният секретар Георги Костов.
Трудовите възнаграждения на служителите на МВР са гарантирани и за изтичащите два месеца на тази година. „В това отношение няма да допуснем никакъв компромис”, подчерта министърът. „Финансовият недоимък в МВР, който заварихме, ще се задълбочи може би към 31 декември. Ако не се направи промяна, той ще надхвърли 210 милиона лева”, поясни Вучков.
Дупката е над 200-210 милиона лева, а предвидената актуализация на бюджета е от 125 милиона лева. „Останалият недостиг ще го компенсираме с вътрешно преструктуриране на бюджета. Искаме да започнем следващата календарна година на чисто. Дали ще успеем – не съм съвсем сигурен”, добави той.
Ще призовем за следващата календарна година плановете за действие във връзка със засиления миграционен натиск да се утвърди практика да бъдат финансирани извън бюджета на МВР, заяви Веселин Вучков.
Министърът обясни, че по отношение на миграционния натиск в МВР има много сериозни разходи, които са неизбежни. „Почти цялата техника, която я има – различни високопроходими, тежкотоварни и лекотоварни автомобили – е ситуирана на границата. Тя може би в огромен процент вече е почти неизползваема. Това са огромни разходи за МВР и в същото време оголваме такива необходимости във вътрешността на страната, включително и в София”, добави Вучков.
Построяването на съоръжение по сухопътната граница между България и Турция ще има два положителни ефекта. Това каза министърът на вътрешните работи Веселин Вучков на пресконференция в МВР, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Първо, ще насочи имигрантите към пропусквателните пунктове. Това са хора, които търсят помощ и в този аспект ние няма да възпрепятстваме тяхното пристигане в България. Това са хора, които бягат от война – много често със своите малки деца и семейства. В същото време обаче функционирането на такова преградно съоръжение ще ограничи в много голяма степен този „черен бизнес”, наречен трафик на хора, който очевидно процъфтява”, заяви министър Вучков.
„Смятаме, че едно такова съоръжение не само че няма да се посрещне враждебно от нашите съседи, а ще има положително влияние, включително и върху миграционния поток, както и възможност за по-голямо гарантиране на националната сигурност”, добави той.
Веселин Вучков подчерта, че продължаването на възпрепятстващото съоръжение на българо-турската граница е част от коалиционната формула. „Ще обясняваме на нашите международни партньори, включително и на съседна Турция, че смятаме, че това не е реакция срещу нашите съседи”, каза още министърът.
Няма да имаме позиция за връщане на ДАТО в МВР, съобщи министър Вучков. „Следва да се прокарва принципът, че този, който заявява СРС пред председател на окръжен съд, не трябва да притежава и техниката, която има възможност да подслушва и проследява. Това е добър принцип. По тази причина смятаме, че ДАТО трябва да бъде извън МВР”, поясни министърът.
По неговите думи „Пожарна безопасност и защита на населението” има своето естествено място в системата на МВР.
„Ние уважаваме законите и продължаваме да работим съобразно тях. Г-н Лазаров продължава да изпълнява своите функции, подпомогнат от заместник-главния секретар”, допълни Веселин Вучков.
Той каза още, че няма някаква ескалация на престъпни прояви в последните дни. „Борбата с престъпността ще се води под ръководството на прокуратурата и цялата информация към медиите ще се подава само след съгласуване с прокуратурата”, заяви министър Вучков.