General Motors напуска Русия

Според анонимен източник от GM оттеглянето на Русия ще бъде "показателен" ход

Ръководството на General Motors разглежда възможността да закрие завода в Санкт Петербург, съобщава "Интерфакс". Според агенцията причините за тази стъпка са геополитически. Засега американската корпорация смята да запази производствените си мощности в калининградския "Автотор", както и да запази дяловете си в съвместните предприятия с "Группа ГАЗ" в Нижни Новгород и с АвтоВАЗ в Толиати.

Според анонимен източник от GM оттеглянето на Русия ще бъде "показателен" ход. Мениджмънтът не одобрявал затварянето на завода в Санкт Петербург, но съществували принципни политически съображения.

Според "Интерфакс" подготовка за предстоящото закриване било преминаването на предприятието към една работна смяна през октомври. Освен това от GM са отложили за неопределено време разширяването на производствените мощности, които трябваше да увеличат капацитета на завода от 98 000 на 230 000 автомобила годишно.

Петербургската фабрика на GM започна работа през ноември 2008 г. Заводът произвежда Chevrolet Cruze, TrailBlazer и Opel Astra. През септември предприятието съкрати 25% от работниците си и премина на една работна смяна.