Българи осъдиха ЕК заради конфликт на интереси

Общество

16-11-2014, 14:02

Снимка:

broadband4europe.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Нашенци оспориха избора на шеф на Европейската агенция по лекарствата

Правозащитници осъдиха Европейската комисия и Европейската агенция по лекарствата. Става дума за конфликт на интереси при избора на изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата.

Оценката и надзора върху лекарствата в ЕС се упражняват от Европейската агенция по лекарствата. Изборът през 2011 година за неин изпълнителен директор обаче е опорочен, доказват правозащитници от България, предаде Нова телевизия.

„Оказва се, че хора, от които зависи подбора на кандидатите, допускането им до конкурса, в същото време са в тесни връзки професионално, организационно, с част от кандидатите. Нещо, което ние сме свикнали да асоциираме с наши български шуробаджанашки проблеми, с проблеми, свързани с корупция, непукизъм, конфликт на интереси”, обясни Михаил Екимджиев.

До разкритията се стига, след като българският кандидат за изпълнителен директор д-р Емил Христов отпада от конкурса.

„Това решение не означава, че г-н Христов автоматично ще бъде назначен за изпълнителен директор на Агенцията. Това решение обаче означава, че са отменени актовете, с които този избор е проведен и при влизането му в сила ще се наложи провеждането на нов, който трябва да бъде съобразен с принципите на безпристрастност”, обясни адвокат Катина Бончева.

„Показахме на ЕК, че не само тя може да критикува, да санкционира, а чрез средствата на правото ние също да покажем, че такива корупционни практики не са чужди и на ЕК”, заяви Екимджиев.