Нови поправки в Правилника на НС ядосаха опозицията

Депутатите без заплати за обиди. Гонят ги от зала, ако оскърбят премиера, президента или министър


Депутат, който обиди премиера, министрите, президентската институция или свои колеги, ще бъде гонен от три заседания на парламента. Такава поправка в правилника прие временната комисия, която пише правилата за депутатите, информира "Стандарт".

Отстраняването означава, че народният представител няма да вземе заплата за дните, в които е изгонен. А името му ще бъде качено в интернет страницата на парламента или както депутатите се шегуват на "Стената на срама".

Председателят на Народното събрание ще може да отстрани за повече от едно заседание, но не повече от три, депутат, който оскърбява органите на държавната власт.

Същото наказание се предвижда и при призив към насилие или упражняване на агресия в залата или в сградата на Народното събрание. Новите поправки ядосаха опозицията. Според червените с тях депутатите на ГЕРБ услужливо пазят министрите от остри и неудобни въпроси. Според Мая Манолова хората са пратили левицата в парламента да бъде опозиция, което означава да контролира властта и да задава всички неудобни въпроси, а не да се държи смирено и да бъде заплашена при по-остро говорене с отсъствие в три пленарни заседание. На заседанието на комисията беше решено още новото 43-ото народно събрание да има 22 постоянно действащи комисии.

Най-голямата промяна е при комисията за ДКЕВР - в миналия парламент тя бе подкомисията, а сега ще е отделена. Очаква се тя да бъде дадена на "Патриотичния фронт". Консултациите за председателите на комисиите още вървят. Всяка една партия, дори от опозицията, ще получи по едно шефско място, казаха от ГЕРБ. Повечето комисии съответстват на министерствата. Вместо в две отделни обаче, икономиката и туризмът ще са в една. Не мина идеята на АБВ комисиите по отбрана и по външни работи да се обединят в една.