4 по Рихтер разлюля Западна Турция

Земетресението е в района на унищожителните трусове от минали години

В 9:30 часа местно време в Западна Турция е регистрирано недълбоко земетресение с магнитуд 4.0 по оценки на Националния сеизмологичен център в Анкара, цитирани и от Европейския център. 

Това съобщи за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, сеизмолог, дописен член на БАНИ, бивш ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

В съответствие с данните на Центъра за данни при Националния орган за бедствия и управление на кризи, Анкара-Турция, до момента са регистрирани 22 афтершока с магнитуд над 1.0. От тях три са с магнитуд между 3 и 3.2. Епицентърът на земетресенията е в провинция Кютахя, район Гедиз-Емет. Трусът е усетен в населените места на района, но от епицентралната област няма информация за щети. 

Не би могла да се отмине без внимание сеизмичната история на района на днешните земетресения. Само на 55 км в югоизточна посока, в края на март 1970 година се е разразило унищожително земетресение с магнитуд 6.9-7.2 според няколко независими определения. В резултат от него над 12000 къщи стават неизползваеми – повече от половината сгради в 53 селища на областта са увредени. Голяма част от повредите се дължи на свлачища и пожари, възникнали от сътресенията, включително от въздействия на силни афтершокове. 

Поради нощния час на мощното земетресение броят на загиналите в Гедиз е над 1000, ранени са около 1300 жители; впоследствие градът е отместен на 7 км от „фаталното място” и жителите са населили новопостроени сгради, устойчиви на земетресения. Още по-раншно силно земетресение (магнитуд 6.0) е станало в Гедиз през 1944 година. Документирани са повреди в около 3500 сгради и 20 души загинали. Известни са и две силни земетресения през втората половина на XIX век.