Зарибяват тийнейджъри с нов вид дрога

Наркотикът се пие като чай или се пуши като обикновена цигара

Нов вид дрога, който се пие като чай или се пуши като обикновена цигара, е поредното страшно и опасно изкушение пред тийнейджърите, съобщи bTV.

Специалистите от митниците все по-често залавят пратки наркотици, поръчани по интернет.

Между 30 и 90 лева струва една доза синтетичен канабис, известен като друсана трева или друсан чай. Сместа се приготвя от безобидни билки - като дамяната например, но се напоява с химикали.

„Това е кора от дърво. Дървото расте в Южна Америка, съдържа наркотик, вари се на чай”, показва Стефан Бакалов от отдел „Митническо разузнаване” в Аерогара София.

Новата дрога е достъпна не само заради цената, а и заради това, че се поръчва по интернет от чужбина. Доставят я курирерски фирми с експресни пратки. „Всеки един може да си направи поръчка от сайтовете и да си ги поръча вкъщи”, обясни Бакалов.

Дозите дрога се предлагат в разноцветни опаковки, които привличат предимно тийнейджъри. „Особено малките деца как им налитат... като на бонбонки”, казва младо момиче.

Младежите казват, че никога не са опитвали наркотик. Разказват обаче за нов вид дрогиране, при който се правят инжекции във вените на краката. Нарича се „Крокодил”. „Това е смес от вредни химични вещества. Някои казват, че се разтваря в бензин. Води до силна некроза на кожата и на органите. Като цяло се приема венозно. Изключително опасен и тежък и опасен наркотик. Средна продължителност на живота, ако го взимаш - два месеца. Има оцелели и до година”, разказва Ивайло.

Експерти от Агенция „Митници” предупреждават, че новите наркотици са по-опасни от традиционните видове кокаин, хероин или канабис. „Това, което се случва много често, е, че тийнейджъри, които употребяват синтетични наркотици, получават инфаркт. Отделно - високо кръвно налягане и други тежки признаци”, обясни Стефан Бакалов.

Новите дроги изобщо не са изследвани, но са наводнили пазара, твърдят от агенцията. И признават, че всеки месец хващат на летището нови и неизвестни упойващи вещества.